Kan Chinese Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo in het buitenland behandeld worden?

Mensen sturen postkaartjes naar de terminaal zieke Liu Xiaobo, die China vooralsnog niet mag verlaten © AFP

De dissident en Nobelprijswinnaar LiuXiaobo heeft een nieuw verzoek gedaan om China te verlaten. Liu, die in 2009 tot elf jaar cel veroordeeld werd, lijdt aan terminale leverkanker en wil een behandeling in het buitenland.

De Chinese dissident Liu Xiaobo won in 2010 de Nobelprijs voor de Vrede. Hij kreeg de prijs voor zijn niet aflatende en geweldloze inspanningen voor de mensenrechten in China. Daar zit hij sinds 2009 een celstraf van 11 jaar uit omdat hij in een manifest opriep tot een meerpartijensysteem in China. Hij werd veroordeeld wegens poging tot ondermijning van het staatsgezag.

Begin deze maand werd Lio van de gevangenis overgebracht naar een ziekenhuis in de stad Shenyang. Sinds bekend werd dat hij leverkanker heeft, hebben diverse westerse landen Peking opgeroepen om Liu Xiaobo toelating te geven om zich in het buitenland te laten verzorgen. China heeft dat verzoek steeds afgewezen, omdat hij het land niet mag verlaten zolang hij zijn straf nog niet heeft uitgezeten.

Bezocht door twee buitenlandse deskundigen

Als tegemoetkoming heeft China wel twee buitenlandse artsen uitgenodigd: de Duitse chirurg Markus Büchler en de Amerikaanse oncoloog Joseph Herman. Dat bezoek vond dit weekend plaats. Uit de observaties bleek dat de gezondheidstoestand van de 61-jarige Liu verslechterd is. De specialisten bevestigden dat de leverkanker zich al in een vergevorderd stadium bevindt.

Tijdens het gesprek met de twee artsen herhaalde Liu zijn wens om een behandeling in het buitenland te krijgen. Het ziekenhuis stuurde meteen daarop een verklaring uit waarin benadrukt werd dat dat het transport van de patiënt niet veilig zou zijn.

Maar de twee artsen die de Nobelprijswinnaar onderzochten, spreken dat tegen. “Hoewel aan ieder transport van een patiënt een zeker risico verbonden is, zijn we mening dat de patiënt met de gepaste verzorging en ondersteuning getransporteerd kan worden”, zo luidt het in hun verklaring. Ze stellen wel dat de overbrenging naar het buitenland “zo snel mogelijk” moet gebeuren.

Partner Content