De Chinese dissident Liu Xiaobo, die momenteel in de gevangenis zit, wint de Nobelprijs voor de Vrede 2010. Hij krijgt de prijs voor zijn niet aflatende en geweldloze inspanningen voor de mensenrechten in China. Dat heeft het Nobelcomité in Oslo bekendgemaakt. "Het statuut van China, dat intussen de tweede grootste economie ter wereld is, legt het meer verantwoordelijkheden op", zei voorzitter Thorbjoern Jagland.

Mensenrechten

De 54-jarige Liu is de erevoorzitter van de Chinese PEN-club van onafhankelijke schrijvers.

Hij is echter beter gekend als de leidinggevende figuur achter Charta 08, een oproep tot een meerpartijensysteem en mensenrechten in China.

Gevangenis

Omwille daarvan zit Liu momenteel in de gevangenis. In december 2009 werd hij tot 11 jaar cel veroordeeld wegens het aanzetten tot ondermijning van het Chinese staatsgezag.

Eerder zat de vroegere literatuurdocent al twee keer in de gevangenis. Wegens zijn rol in het in 1989 bloedig neergeslagen Tiananmenprotest kreeg hij twee jaar cel. En in 1996 belandde hij wegens zijn activisme voor drie jaar in een heropvoedingskamp.

China had er bij het Nobelprijscomité op aangedrongen de Nobelprijs voor de Vrede niet uit te reiken aan Liu Xiaobo.

Eén miljoenDe Nobelprijs wordt op 10 december in Oslo uitgereikt. Wie de prijs in plaats van Liu in ontvangst zal nemen, is nog niet geweten.

De prijs bestaat uit een medaille, een diploma en een cheque van 10 miljoen Zweedse kroon (1 miljoen euro). Vorig jaar ging de Nobelprijs voor de Vrede naar de Amerikaanse president Barack Obama.

De Chinese dissident Liu Xiaobo, die momenteel in de gevangenis zit, wint de Nobelprijs voor de Vrede 2010. Hij krijgt de prijs voor zijn niet aflatende en geweldloze inspanningen voor de mensenrechten in China. Dat heeft het Nobelcomité in Oslo bekendgemaakt. "Het statuut van China, dat intussen de tweede grootste economie ter wereld is, legt het meer verantwoordelijkheden op", zei voorzitter Thorbjoern Jagland. Mensenrechten De 54-jarige Liu is de erevoorzitter van de Chinese PEN-club van onafhankelijke schrijvers. Hij is echter beter gekend als de leidinggevende figuur achter Charta 08, een oproep tot een meerpartijensysteem en mensenrechten in China. Gevangenis Omwille daarvan zit Liu momenteel in de gevangenis. In december 2009 werd hij tot 11 jaar cel veroordeeld wegens het aanzetten tot ondermijning van het Chinese staatsgezag. Eerder zat de vroegere literatuurdocent al twee keer in de gevangenis. Wegens zijn rol in het in 1989 bloedig neergeslagen Tiananmenprotest kreeg hij twee jaar cel. En in 1996 belandde hij wegens zijn activisme voor drie jaar in een heropvoedingskamp. China had er bij het Nobelprijscomité op aangedrongen de Nobelprijs voor de Vrede niet uit te reiken aan Liu Xiaobo.Eén miljoenDe Nobelprijs wordt op 10 december in Oslo uitgereikt. Wie de prijs in plaats van Liu in ontvangst zal nemen, is nog niet geweten. De prijs bestaat uit een medaille, een diploma en een cheque van 10 miljoen Zweedse kroon (1 miljoen euro). Vorig jaar ging de Nobelprijs voor de Vrede naar de Amerikaanse president Barack Obama.