Zij toont zich na een weekend in de cel alvast heel strijdvaardig. Zo beschuldigde ze de rechter ervan deel uit te maken van de "machthebbende maffia" die een proces tegen haar georkestreerd zou hebben.

"Ik buig niet voor u, want dat staat gelijk aan knielen voor de maffia", zei ze tegen rechter Rodion Kirejev. De rechter gaf Timosjenko een waarschuwing wegens "onaanvaardbare verklaringen". Haar advocaat Joeri Soechov vroeg de rechtbank om terug te komen op de beslissing om zijn cliënte te interneren, wat echter geweigerd werd.

De ex-premier van Oekraïne werd vrijdag in voorlopige hechtenis genomen door de rechtbank waar ze sinds eind juni voor machtsmisbruik terechtstaat. Nadat ze de regeringsleider Mykola Azarov, die tegen haar getuigt, openlijk van corruptie beschuldigde, besliste de rechtbank haar aan te houden. Die aanhouding veroorzaakte her en der een "golf van verontwaardiging". De Verenigde Staten vermoeden dat het proces "politiek gemotiveerd is".

Machtsmisbruik

Timosjenko staat terecht omdat ze haar macht als eerste minister in 2009 misbruikt zou hebben. Ze zou zonder de goedkeuring van het parlement contracten getekend hebben voor de import van gas uit Rusland tegen voor Kiev nadelige tarieven. Die akkoorden maakten wel een einde aan het Russisch-Oekraïens gasconflict dat de gasvoorzieningen in Oost-Europa zwaar verstoorde. (Belga/TE)

Zij toont zich na een weekend in de cel alvast heel strijdvaardig. Zo beschuldigde ze de rechter ervan deel uit te maken van de "machthebbende maffia" die een proces tegen haar georkestreerd zou hebben. "Ik buig niet voor u, want dat staat gelijk aan knielen voor de maffia", zei ze tegen rechter Rodion Kirejev. De rechter gaf Timosjenko een waarschuwing wegens "onaanvaardbare verklaringen". Haar advocaat Joeri Soechov vroeg de rechtbank om terug te komen op de beslissing om zijn cliënte te interneren, wat echter geweigerd werd. De ex-premier van Oekraïne werd vrijdag in voorlopige hechtenis genomen door de rechtbank waar ze sinds eind juni voor machtsmisbruik terechtstaat. Nadat ze de regeringsleider Mykola Azarov, die tegen haar getuigt, openlijk van corruptie beschuldigde, besliste de rechtbank haar aan te houden. Die aanhouding veroorzaakte her en der een "golf van verontwaardiging". De Verenigde Staten vermoeden dat het proces "politiek gemotiveerd is". Machtsmisbruik Timosjenko staat terecht omdat ze haar macht als eerste minister in 2009 misbruikt zou hebben. Ze zou zonder de goedkeuring van het parlement contracten getekend hebben voor de import van gas uit Rusland tegen voor Kiev nadelige tarieven. Die akkoorden maakten wel een einde aan het Russisch-Oekraïens gasconflict dat de gasvoorzieningen in Oost-Europa zwaar verstoorde. (Belga/TE)