De Koerd Jalal Talabani is door het Iraakse parlement herkozen als president van het land voor een termijn van vier jaar. Hij heeft aan aftredend premier Nouri al-Maliki, een sjiiet, gevraagd om een regering te vormen.

Er waren twee stemrondes nodig om het presidentschap van Talabani (77) te bekrachtigen.

Boycot
De verkiezing in het parlement werd geboycot door al-Iraqiya, de belangrijkste door de soennieten gesteunde alliantie onder leiding van de seculiere nationalist Iyad Allawi.

Vlak voor de eerste stemronde verliet een groot aantal leden van de lijst, waaronder kersvers parlementsvoorzitter Osama al-Nujaifi, het halfrond. Aanleiding was een meningsverschil over de aanpassing van de agenda.

Bovendien dook met rechter Hussein al-Mussawi enigszins verrassend een tegenkandidaat op voor Talabani. Door dit alles miste Talabani in eerste instantie nog nipt de nodige tweederdemeerderheid, maar in de tweede ronde kreeg hij wel genoeg stemmen achter zijn naam.

Machtsverdeling
De Iraakse politieke leiders hadden donderdag een akkoord bereikt over de machtsverdeling, na een acht maanden durende politieke impasse.

Volgens de deal leveren de Koerden de president, de sjiieten de premier en de soennieten de parlementsvoorzitter.

Offerfeest
Al-Maliki heeft een maand tijd om een nieuwe regering te vormen, en is daar vrijdag mee begonnen.

Aangezien moslims volgende week het Offerfeest vieren, zal er voor 21 november wellicht geen kabinet tot stand worden gebracht.

De Koerd Jalal Talabani is door het Iraakse parlement herkozen als president van het land voor een termijn van vier jaar. Hij heeft aan aftredend premier Nouri al-Maliki, een sjiiet, gevraagd om een regering te vormen. Er waren twee stemrondes nodig om het presidentschap van Talabani (77) te bekrachtigen. Boycot De verkiezing in het parlement werd geboycot door al-Iraqiya, de belangrijkste door de soennieten gesteunde alliantie onder leiding van de seculiere nationalist Iyad Allawi. Vlak voor de eerste stemronde verliet een groot aantal leden van de lijst, waaronder kersvers parlementsvoorzitter Osama al-Nujaifi, het halfrond. Aanleiding was een meningsverschil over de aanpassing van de agenda. Bovendien dook met rechter Hussein al-Mussawi enigszins verrassend een tegenkandidaat op voor Talabani. Door dit alles miste Talabani in eerste instantie nog nipt de nodige tweederdemeerderheid, maar in de tweede ronde kreeg hij wel genoeg stemmen achter zijn naam. Machtsverdeling De Iraakse politieke leiders hadden donderdag een akkoord bereikt over de machtsverdeling, na een acht maanden durende politieke impasse. Volgens de deal leveren de Koerden de president, de sjiieten de premier en de soennieten de parlementsvoorzitter.Offerfeest Al-Maliki heeft een maand tijd om een nieuwe regering te vormen, en is daar vrijdag mee begonnen. Aangezien moslims volgende week het Offerfeest vieren, zal er voor 21 november wellicht geen kabinet tot stand worden gebracht.