De diplomatieke leiders van deze drie Europese landen stelden de vraag tot herziening in een gemeenschappelijke brief. Daarin werd de inefficiëntie van het huidige asielsysteem in Europa aangekaart en eisen ze een herziening naar "inhoud en aanpak". Dat blijkt uit een mededeling van het Italiaanse ministerie.

De drie ministers van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier, Paolo Gentiloni en Laurent Fabius onderschrijven daarnaast in de brief de eis om tot een betere verdeling van de migranten te komen "over het hele Europese grondgebied".

De brief is gericht aan de Europese hoge vertegenwoordigster voor Buitenlandse Zaken, Federica Mogherini, opdat ze deze thema's zou bespreken tijdens de vergadering van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken komende vrijdag en zaterdag in Luxemburg.

Wetswijziging

Italië is al langer voorstander van een echte Europese politiek ten aanzien van migratie en het creëren van een Europees asielrecht. Hiervoor is echter een wetswijziging nodig. Volgens de Dublin-verordeningen over het asielrecht, zijn asielzoekers verplicht om hun dossier in te dienen in het eerste land waar ze zijn gearriveerd in de EU en waar ze bijgevolg geregistreerd zijn.

Maar de landen in het noorden van Europa verwijten Italië en Griekenland net dat ze de net-gearriveerde vluchtelingen niet registreren, waardoor een groot aantal onder hen hun tocht door Europa verder zetten om elders asiel aan te vragen. (Belga/TE)

De diplomatieke leiders van deze drie Europese landen stelden de vraag tot herziening in een gemeenschappelijke brief. Daarin werd de inefficiëntie van het huidige asielsysteem in Europa aangekaart en eisen ze een herziening naar "inhoud en aanpak". Dat blijkt uit een mededeling van het Italiaanse ministerie. De drie ministers van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier, Paolo Gentiloni en Laurent Fabius onderschrijven daarnaast in de brief de eis om tot een betere verdeling van de migranten te komen "over het hele Europese grondgebied". De brief is gericht aan de Europese hoge vertegenwoordigster voor Buitenlandse Zaken, Federica Mogherini, opdat ze deze thema's zou bespreken tijdens de vergadering van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken komende vrijdag en zaterdag in Luxemburg. Italië is al langer voorstander van een echte Europese politiek ten aanzien van migratie en het creëren van een Europees asielrecht. Hiervoor is echter een wetswijziging nodig. Volgens de Dublin-verordeningen over het asielrecht, zijn asielzoekers verplicht om hun dossier in te dienen in het eerste land waar ze zijn gearriveerd in de EU en waar ze bijgevolg geregistreerd zijn. Maar de landen in het noorden van Europa verwijten Italië en Griekenland net dat ze de net-gearriveerde vluchtelingen niet registreren, waardoor een groot aantal onder hen hun tocht door Europa verder zetten om elders asiel aan te vragen. (Belga/TE)