Israëlische mensenrechtenorganisatie beschuldigt land van schending humanitair recht in Gaza

Palestinian girl Manar Al-Shinbari (2nd R), 15, who lost both her legs in what medics said was Israeli shelling at a UN-run school where she was taking refuge during the 50-day war last summer, uses her walker at the ruins of her house that witnesses said was destroyed by Israeli shelling during the war, in Biet Hanoun in the northern Gaza Strip January 13, 2015. Manar's mother and three of her brothers were killed in the same incident. REUTERS/Mohammed Salem (GAZA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST CONFLICT SOCIETY) - RTR4L8NF © Reuters

‘Israël was zich ervan bewust dat het offensief in de Gazastrook burgerslachtoffers zou maken’, zo stelt een Israëlische mensenrechtenorganisatie. ‘De verklaringen van ooggetuigen tonen een verschrikkelijk beeld.’ Tel Aviv reageerde nog niet op het rapport.

Israël was zich er wel degelijk van bewust dat het offensief in de Gazastrook afgelopen zomer burgerslachtoffers zou maken. Dat stelt de Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem. De beslissing van de Israëlische regering om bombardementen uit te voeren op huizen en burgerinfrastructuur ging in tegen het internationaal humanitair recht, zo luidt het in een rapport van de organisatie.

Woningen verwoest

De organisatie onderzocht een aantal specifieke incidenten, waarbij in totaal 606 Palestijnen om het leven kwamen. Volgens het rapport waren de meeste slachtoffers gewone burgers. “Meer dan 70 procent was jonger dan 18, ouder dan 60 of vrouw.”

“Een van de kenmerken van het conflict in de Gazastrook, is het grote aantal aanvallen op woningen, die verwoest werden terwijl de inwoners zich nog altijd in het gebouw bevonden”, klinkt het in het rapport. En dat is “het gevolg van een beleid dat geformuleerd werd door regeringsverantwoordelijken en de legertop”.

‘Te ruime interpretatie collateral damage’

Volgens B’Tselem gebruikte het leger een veel te ruime definitie van de “militaire doelwitten” die geviseerd konden worden bij een luchtaanval. Ook de aanvaardbare “collateral damage” werd veel te ruim geïnterpreteerd, klinkt het. Tot slot werd het systeem om burgers te waarschuwen inefficiënt en onvoldoende geacht. “De verklaringen van burgers en ooggetuigen tonen een verschrikkelijk beeld”, aldus nog de mensenrechtenorganisatie.

B’Tselem erkent dat het voor het Israëlische leger een hele uitdaging is om in de extreem dichtbevolkte Gazastrook de strijd met Hamas aan te gaan, maar dat geeft het land niet het recht om het internationaal humanitair recht aan de kant te schuiven.

Tel Aviv heeft nog niet op de inhoud van het rapport gereageerd. Bij het 50 dagen durende Israëlische offensief kwamen in de zomer van 2014 2.300 mensen om, voor het merendeel Palestijnse burgers, volgens de cijfers van het ministerie van Gezondheid in Gaza. Aan Israëlische zijde stierven 67 soldaten en 5 burgers. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content