Iraans procureur-generaal: ‘Iran schaft zedenpolitie af’

De 22-jarige Mahsa Amini kwam om het leven nadat ze was opgepakt door de religieuze politie voor overtreding van de islamitische kledingvoorschriften. © getty images

Volgens de Iraanse procureur-generaal Mohammad Jafar Montazeri zou Iran de zedenpolitie opdoeken. Daarnaast richt Iran in een ongebruikelijke demarche een onderzoekscommissie op naar de oorzaken van de protesten die al meer dan twee maanden duren in het land.

In Iran is de zedenpolitie opgedoekt door de bevoegde instanties. Dat verklaarde de Iraanse procureur-generaal Mohammad Jafar Montazeri volgens persagentschap Isna.

‘De zedenpolitie heeft niets te maken met de rechterlijke macht en ze werd opgedoekt door zij die haar gecreëerd hebben’, aldus Montazeri zaterdagavond in de heilige stad Qom in een antwoord op de vraag waarom de zedenpolitie gesloten werd. Hij gaf geen informatie over de omstandigheden waarin de beslissing genomen werd.  Het nieuws is nog niet bevestigd door de autoriteiten zelf.

Critici van de regering reageerden terughoudend op het nieuws. Een Perzische activist schreef op Twitter dat niet de zedenpolitie maar de hoofddoekenverplichting het probleem is. ‘Vrouwen moeten zich vrij kunnen bewegen zonder hoofddoek’, zei hij. Deze aankondiging is dus ‘maar de eerste stap’. 

Waarnemers zeggen dan weer dat de opdoeking een belangrijke stap vooruit is voor de vrouwenbeweging in Iran, zelfs al betekent ze niet dat de hoofddoekenverplichting niet wordt afgeschaft.

Daarnaast heeft Iran in een ongebruikelijke demarche de oprichting van een onderzoekscommissie aangekondigd naar de oorzaken van de protesten die al meer dan twee maanden duren in het land.

Demonstranten, regeringscritici of andere politieke partijen mogen echter niet deelnemen aan het onderzoek. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Ahmad Wahidi zondag gezegd volgens persbureau Ilna.

De demonstranten hebben geen vertegenwoordigers een bovendien hebben we te maken met relschoppers en onruststokers, niet met demonstranten, aldus Wahidi, om uit te leggen waarom er geen vertegenwoordigers van de demonstranten worden uitgenodigd. Volgens de minister gaat de onderzoekscommissie over het onderzoeken van de wortels van de protesten en daarom zullen alleen de relevante autoriteiten en onafhankelijke advocaten deelnemen aan de discussies in de commissie.

De Iraanse president Ebrahim Raisi plant al geruime tijd een forum om, als een soort verzoeningsgebaar, ook in gesprek te gaan met critici te bespreken meningsverschillen op te lossen. Waarnemers waarschuwen al langer dat een onderzoek naar de protesten zonder vertegenwoordigers van de demonstranten of met leden van de oppositie geen constructieve resultaten zal opleveren. Sommigen noemden het voorstel ‘absurd’.

Partner Content