Iraans elftal zingt volkslied niet mee op WK in Qatar, staatstelevisie onderbreekt uitzending

Het Iraans elftal voor de start van het WK-duel tegen Engeland. © Getty Images

De spelers van het Iraanse elftal hebben op het WK voetbal in Qatar hun volkslied niet meegezongen voor hun openingsmatch tegen Engeland.

Ze deden dat vermoedelijk om de massale protesten in hun thuisland te steunen. De Iraanse staatstelevisie onderbrak de uitzending tijdens de hymne.

Protest tegen regering

In Iran vinden al sinds midden september aanhoudende protesten plaats, na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Zij stierf nadat ze door de politie opgepakt was voor het overtreden van de islamitische kledingvoorschriften. Tegen de manifestanten wordt hard opgetreden: volgens mensenrechtenorganisaties kwamen al meer dan 400 mensen om het leven.

Zondag had de kapitein van de Iraanse nationale voetbalploeg, Ehsan Hajsafi, in Iran al zijn medeleven betuigd aan de families van slachtoffers. Hij zei ook dat de omstandigheden in zijn land niet goed waren en dat de bevolking niet gelukkig was. De spelers zijn zich daarvan bewust, luidde het.

Eerder had flankaanvaller Alireza Jahanbakhsh al geopperd dat het team het volkslied niet zou meezingen.

Lees verder onder de tweet

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Mogelijk dreigen er nu gevolgen voor de Iraanse spelers in hun thuisland. In Iran werd al gespeculeerd over schorsingen als de spelers zouden zwijgen tijdens het volkslied.

Fans

Behalve de spelers waren er in Qatar ook Iraanse supporters die steun betuigden aan de manifestanten in Iran. Zo droegen verscheidene fans in het Khalifa-stadion truitjes met de slogan ‘Women, Life, Freedom’ en was er in het stadion boegeroep te horen tijdens het volkslied.

Lees ook:

Partner Content