Iers premier staat voor vertrouwensstemming

Brian Cowen wil zijn werk als premier en leider van de partij Fianna Fail voortzetten.

In Ierland heeft minister van Buitenlandse Zaken Micheal Martin zijn ontslag aangeboden na de aankondiging van premier Brian Cowen dat hij zijn werk als premier en leider van zijn partij Fianna Fail wil voortzetten.

Martin kondigde aan dat hij tegen Cowen zal stemmen tijdens de vertrouwensstemming die dinsdag in het parlement gepland is.

Volgens Martin is er een nieuwe partijleider nodig voor er verkiezingen worden gehouden. Maar Cowen heeft beslist niet op te stappen. Hij stelde wel een vertrouwensstemming in het parlement voor.

Volgens de BBC zijn aanhangers van Cowen er echter zeker van dat de Ierse premier die stemming zal overleven. Het enige gevaar schuilt volgens de Britse openbare omroep in het feit dat het om een geheime stemming gaat.

Cowen wordt fel bekritiseerd voor de manier waarop hij de financiële crisis heeft aangepakt. Ierland moest vorig jaar financiële steun van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds vragen.

Cowen raakte ook in diskrediet toen bekend raakte dat hij enkele
maanden voor een gigantische garantiestelling voor de banken golf speelde met de vroegere baas van Anglo Irish Bank. De overheidsgaranties en de instorting van Anglo Irish worden aanzien als de belangrijkste reden waarom Ierland kopje onder ging.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content