Hooggerechtshof Arizona stemt toe met quasi totaalverbod op abortus

Tegenstanders van abortus nemen deel aan de eerste jaarlijkse "March for Life" sinds het Amerikaanse Hooggerechtshof het abortusbesluit Roe v Wade ongedaan maakte in Washington op 20 januari 2023. © Reuters

Abortussen zullen binnenkort verboden zijn in de Amerikaanse staat Arizona, met uitzondering van gevallen waarin het leven van de zwangere vrouw in gevaar is. Het hooggerechtshof van de staat heeft besloten dat een restrictieve abortuswet die al van de jaren 1860 dateert, effectief van toepassing is. De Amerikaanse president Joe Biden noemt de beslissing ‘wreed’.

Tot december 2022 konden artsen in Arizona abortussen uitvoeren tot 15 weken zwangerschap. Sinds het Amerikaanse hooggerechtshof in juni 2022 de uitspraak in de zaak Roe vs Wade uit 1973 verwierp, kunnen de Amerikaanse staten echter weer zelf beslissen over hun abortuswetgeving.

Het hooggerechtshof in Arizona, het hoogste rechtscollege in de staat, besliste nu dat Arizona een wet moet toepassen die dateert van 1864 en abortus zo goed als volledig verbiedt. Er is een uitzondering voor gevallen waarbij het leven van de aanstaande moeder in gevaar is, maar niet voor foetussen verwekt door verkrachting of incest. Wie een abortus uitvoert, riskeert twee tot vijf jaar cel. 

De Amerikaanse president Joe Biden noemt de abortuswet uit 1864 ‘wreed’. ‘Miljoenen mensen in Arizona zullen binnenkort leven onder een nog extremere en gevaarlijkere abortusban, die er niet in slaagt om vrouwen te beschermen, zelfs wanneer hun gezondheid in gevaar is of in tragische gevallen van verkrachting of incest. (…) Deze beslissing is het resultaat van de extreme agenda van Republikeinse verkozenen die vastberaden zijn de vrijheid van vrouwen weg te rukken.’

De Democratische procureur-generaal van Arizona, Kris Mayes, heeft eerder al gezegd dat ze geen zaken zou vervolgen. Ook Planned Parenthood Arizona, de grootste abortushulpverlener in de staat, zegt vrouwen te zullen blijven assisteren tot de wet wordt afgedwongen, melden Amerikaanse media.

Partner Content