Hillary Clinton wint eerste stemming in Dixville Notch

De uitslag in Dixville Notch © Twitter

Vier stemmen voor Hillary Clinton, twee voor Donald Trump en een voor Gary Johnson: dat is de uitslag van de eerste, vooral symbolische stemming in Dixville Notch in de staat New Hampshire.

Zoals de traditie het voorschrijft gaven de acht stemgerechtigde inwoners van Dixville Notch kort na middernacht lokale tijd (6 uur Belgische tijd) het symbolische startsein van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Hillary Clinton won er met vier stemmen, terwijl Donald Trump twee stemmen haalde. Verder ging een stem naar Gary Johnson van de Libertaire partij en een naar… Mitt Romney, de Republikeinse presidentskandidaat van 2012, die dit jaar niet deelnam aan de verkiezingen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De stemmen worden meteen geteld en daardoor zorgt het dorp bij elke presidentsverkiezing voor het eerste stemresultaat. Bill Clinton verloor er in 1992 en 1996, wat hem niet belette om twee keer tot president verkozen te worden. Barack Obama won er in 2008, en haalde er in 2012 evenveel stemmen als Mitt Romney.

Ook Trump wint

Naast Dixville Notch gingen nog twee andere dorpen in New Hampshire in de nacht van maandag op dinsdag al stemmen. In Millsfield won Trump met 16 stemmen tegenover vier voor Clinton. Een kiezer schreef de naam van Bernie Sanders op, de Democraat die lang in de running was als presidentskandidaat maar de nominatie moest afstaan aan Clinton. In Hart’s Location won Clinton dan weer van Trump, met 17 tegen 14 stemmen. (Belga/KVDA)

Volg de verkiezingen van minuut tot minuut in onze live

Dixville Notch

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content