De rivaliserende partijen ondertekenden bijna drie weken geleden een verzoeningsakkoord waarmee de Palestijnse Autoriteit (PA), die door Fatah gecontroleerd wordt, de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook onder één enkel bestuur kan verenigen.

Hamas, de PA en Egyptische functionarissen kwamen woensdagmorgen in Rafah, aan de grens van de Gazastrook met Egypte, bijeen voor de overdracht van vijf grensovergangen. Er waren grote vaandels opgehangen met de afbeelding van de Egyptische president Abdel-Fattah al-Sissi, die een sleutelrol speelde in de verzoening.

'Vandaag wordt de eerste eigenlijke stap in de praktijk gezet naar het einde van een interne Palestijnse verdeeldheid die meer dan tien jaar heeft geduurd', zei een minister van de PA, Mufid al-Hassayna.

Hamas, dat door de Verenigde Staten en de Europese Unie als een terreurgroep wordt beschouwd, installeerde een afzonderlijk Palestijns bestuur in de Gazastrook, nadat het de enclave in 2007 met geweld veroverd had op de PA. Maar nu begint de populariteit van de islamistische groep bij de inwoners van de Gazastrook te tanen.

De grensovergangen van de enclave blijven grotendeels gesloten, want Egypte en Israël blokkeren het gebied sinds Hamas er de macht greep. Als veiligheidsmensen van de PA de overgangen bemannen, zou de blokkade versoepeld kunnen worden, wat de humanitaire toestand kan verbeteren van de ongeveer 2 miljoen inwoners.

De rivaliserende partijen ondertekenden bijna drie weken geleden een verzoeningsakkoord waarmee de Palestijnse Autoriteit (PA), die door Fatah gecontroleerd wordt, de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook onder één enkel bestuur kan verenigen. Hamas, de PA en Egyptische functionarissen kwamen woensdagmorgen in Rafah, aan de grens van de Gazastrook met Egypte, bijeen voor de overdracht van vijf grensovergangen. Er waren grote vaandels opgehangen met de afbeelding van de Egyptische president Abdel-Fattah al-Sissi, die een sleutelrol speelde in de verzoening. 'Vandaag wordt de eerste eigenlijke stap in de praktijk gezet naar het einde van een interne Palestijnse verdeeldheid die meer dan tien jaar heeft geduurd', zei een minister van de PA, Mufid al-Hassayna. Hamas, dat door de Verenigde Staten en de Europese Unie als een terreurgroep wordt beschouwd, installeerde een afzonderlijk Palestijns bestuur in de Gazastrook, nadat het de enclave in 2007 met geweld veroverd had op de PA. Maar nu begint de populariteit van de islamistische groep bij de inwoners van de Gazastrook te tanen. De grensovergangen van de enclave blijven grotendeels gesloten, want Egypte en Israël blokkeren het gebied sinds Hamas er de macht greep. Als veiligheidsmensen van de PA de overgangen bemannen, zou de blokkade versoepeld kunnen worden, wat de humanitaire toestand kan verbeteren van de ongeveer 2 miljoen inwoners.