Een derde van de europarlementsleden geeft een lucratieve nevenactiviteit aan. Bij de Belgische europarlementariërs gaat het om bijna twee op de drie. Nevenactiviteiten zijn niet verboden, zolang ze worden aangegeven. Maar wie dat niet doet, krijgt ook geen sanctie.

Transparency International wijst op het risico van belangenconflicten. Zo krijgen vier van de huidige parlementsleden geld van bedrijven die officieel geregistreerd staan in het lobbyregister van de Europese Unie.

De nummers één en twee wat 'extra's' betreft, zijn het Italiaanse europarlementslid Ranato Soru, de directeur van telecombedrijf Tiscali, en Litouwer Antanas Guoga, die een professionele pokerspeler is.

Verhofstadt is bestuurder bij Sofina en Theodorus III, het ULB-fonds voor spin-offs en start-ups. Een deel van zijn inkomsten vloeit ook voort uit zijn lezingen.

Reactie

Europarlementslid en oud-premier Guy Verhofstadt is nooit bestuurder geweest van Theodorus 3. Dat meldt het spin-off-fonds van de ULB in een reactie.

'Guy Verhofstadt is nooit bestuurder geweest van Theodorus 3, het spin-off-fonds van de ULB, noch van een van haar dochterondernemingen of verbonden ondernemingen. Hij heeft nooit een vergoeding ontvangen', zo stelt partner Marie Bouillez in een persbericht.

Een derde van de europarlementsleden geeft een lucratieve nevenactiviteit aan. Bij de Belgische europarlementariërs gaat het om bijna twee op de drie. Nevenactiviteiten zijn niet verboden, zolang ze worden aangegeven. Maar wie dat niet doet, krijgt ook geen sanctie. Transparency International wijst op het risico van belangenconflicten. Zo krijgen vier van de huidige parlementsleden geld van bedrijven die officieel geregistreerd staan in het lobbyregister van de Europese Unie. De nummers één en twee wat 'extra's' betreft, zijn het Italiaanse europarlementslid Ranato Soru, de directeur van telecombedrijf Tiscali, en Litouwer Antanas Guoga, die een professionele pokerspeler is. Verhofstadt is bestuurder bij Sofina en Theodorus III, het ULB-fonds voor spin-offs en start-ups. Een deel van zijn inkomsten vloeit ook voort uit zijn lezingen.Europarlementslid en oud-premier Guy Verhofstadt is nooit bestuurder geweest van Theodorus 3. Dat meldt het spin-off-fonds van de ULB in een reactie.'Guy Verhofstadt is nooit bestuurder geweest van Theodorus 3, het spin-off-fonds van de ULB, noch van een van haar dochterondernemingen of verbonden ondernemingen. Hij heeft nooit een vergoeding ontvangen', zo stelt partner Marie Bouillez in een persbericht.