De vijf verdachten van de gewelddadige groepsverkrachting met dodelijke afloop, op 16 december 2012 in New Delhi, verschenen deze ochtend voor de eerste keer voor een Indiase rechtbank. Als ze schuldig worden bevonden, riskeert het vijftal de doodstraf. Door de vele protestacties zullen ze onder strenge politiebeveiliging voorgeleid worden.

De vijf jongemannen, tussen 19 en 35, worden beschuldigd van ontvoering, verkrachting, doodslag en diefstal. De feiten hebben het land diep geschokt, en al drie weken lang betoogt de woedende bevolking. Het vele protest heeft in India een debat op gang gebracht over het geweld tegen vrouwen en de lakse reactie van politiek, politie en gerecht op zulke feiten, die vaak onbestraft blijven.

Tijdens de zitting van maandag werd de akte van beschuldiging voorgelezen. De vijf vermoedelijke geweldenaars riskeren de galg. Intussen hebben de vijf nog steeds geen advocaat gevonden die de verdediging van de mogelijke daders op zich wil nemen. De rechter gaf het vijftal tot de volgende zitting van donderdag om een advocaat te vinden, anders krijgen ze een raadsman aangewezen door de rechtbank. Intussen zitten de vermoedelijke daders nog steeds zonder rechtsbijstand vast in de de beruchte Tihar-gevangenis van New Delhi. Zodra alle beschuldigden een advocaat hebben, gaat de zaak naar een snelrechtbank.

Vorige donderdag werden de vijf verdachten, van wie de meesten in de sloppenwijken van New Delhi wonen, al een eerste keer in de rechtbank verwacht. Ze werden toen enkel officieel in verdenking gesteld, maar nog niet voorgeleid. Een zesde verdachte, die zegt dat hij nog 17 is, heeft tests ondergaan om zijn werkelijke leeftijd te achterhalen.

Politie beloofde maximale veiligheid

In India duurt het normaal gezien verschillende maanden voor verdachten berecht worden, maar in dit geval is de procedure versneld. De politie heeft "maximale beveiliging" beloofd voor de zitting, omdat gevreesd wordt voor geweld tegen de vijf verdachten. De vrouwelijke rechter Namrita Aggarwal besliste de zitting achter gesloten deuren te laten plaatsvinden, en liet voor aanvang de rechtszaal ontruimen door de politie, omdat ze vreesde dat de beschuldigden gevaar liepen in het tumult van de rechtszaal.

Wanneer het proces bij de nieuw opgericht spoedrechtbank zal beginnen, blijft voorlopig de vraag. De rechtbank wacht nog op de uitslag van de beendertests bij een zesde verdacht, die beweert nog minderjarig te zijn. Indien hij geen 18 is, wordt hij naar de jeugdrechtbank doorverwezen, die geen doodstraffen uitvaardigt.

Iets meer dan een week geleden is het slachtoffer in een ziekenhuis in Singapore overleden aan de gevolgen van de verwondingen die ze opliep bij de verkrachting en het geweld daarbij. Haar vader vroeg in een interview nadrukkelijk aan het Indiase gerecht om de doodstraf uit te voeren bij de vermoedelijke daders. (SD/EA)

De vijf verdachten van de gewelddadige groepsverkrachting met dodelijke afloop, op 16 december 2012 in New Delhi, verschenen deze ochtend voor de eerste keer voor een Indiase rechtbank. Als ze schuldig worden bevonden, riskeert het vijftal de doodstraf. Door de vele protestacties zullen ze onder strenge politiebeveiliging voorgeleid worden. De vijf jongemannen, tussen 19 en 35, worden beschuldigd van ontvoering, verkrachting, doodslag en diefstal. De feiten hebben het land diep geschokt, en al drie weken lang betoogt de woedende bevolking. Het vele protest heeft in India een debat op gang gebracht over het geweld tegen vrouwen en de lakse reactie van politiek, politie en gerecht op zulke feiten, die vaak onbestraft blijven. Tijdens de zitting van maandag werd de akte van beschuldiging voorgelezen. De vijf vermoedelijke geweldenaars riskeren de galg. Intussen hebben de vijf nog steeds geen advocaat gevonden die de verdediging van de mogelijke daders op zich wil nemen. De rechter gaf het vijftal tot de volgende zitting van donderdag om een advocaat te vinden, anders krijgen ze een raadsman aangewezen door de rechtbank. Intussen zitten de vermoedelijke daders nog steeds zonder rechtsbijstand vast in de de beruchte Tihar-gevangenis van New Delhi. Zodra alle beschuldigden een advocaat hebben, gaat de zaak naar een snelrechtbank.Vorige donderdag werden de vijf verdachten, van wie de meesten in de sloppenwijken van New Delhi wonen, al een eerste keer in de rechtbank verwacht. Ze werden toen enkel officieel in verdenking gesteld, maar nog niet voorgeleid. Een zesde verdachte, die zegt dat hij nog 17 is, heeft tests ondergaan om zijn werkelijke leeftijd te achterhalen. Politie beloofde maximale veiligheidIn India duurt het normaal gezien verschillende maanden voor verdachten berecht worden, maar in dit geval is de procedure versneld. De politie heeft "maximale beveiliging" beloofd voor de zitting, omdat gevreesd wordt voor geweld tegen de vijf verdachten. De vrouwelijke rechter Namrita Aggarwal besliste de zitting achter gesloten deuren te laten plaatsvinden, en liet voor aanvang de rechtszaal ontruimen door de politie, omdat ze vreesde dat de beschuldigden gevaar liepen in het tumult van de rechtszaal. Wanneer het proces bij de nieuw opgericht spoedrechtbank zal beginnen, blijft voorlopig de vraag. De rechtbank wacht nog op de uitslag van de beendertests bij een zesde verdacht, die beweert nog minderjarig te zijn. Indien hij geen 18 is, wordt hij naar de jeugdrechtbank doorverwezen, die geen doodstraffen uitvaardigt. Iets meer dan een week geleden is het slachtoffer in een ziekenhuis in Singapore overleden aan de gevolgen van de verwondingen die ze opliep bij de verkrachting en het geweld daarbij. Haar vader vroeg in een interview nadrukkelijk aan het Indiase gerecht om de doodstraf uit te voeren bij de vermoedelijke daders. (SD/EA)