'Sedert eind vorige week lijdt hij aan ernstige rugpijn', zeggen zijn nauwe medewerker Leonid Volkov en zijn advocate Olga Mikhaïlova. De 44-jarige oppositieleider heeft laten weten dat hij sinds dinsdag verlammingsverschijnselen in een been heeft en niet meer kan opstaan.

Navalny heeft een neuroloog kunnen zien, maar die gaf geen diagnose. Ondanks de pijn kreeg de opposant welgeteld twee pillen van de ontstekingsremmer Ibuprofen en dat heeft niet geholpen. Luidens Maria Pevtstjik, een andere medewerker van Navalny, zou zijn leven in gevaar zijn.

Bovendien is een ontmoeting die hij woensdag met zijn advocaten zou hebben afgezegd. Volgens Volkov kan die afzegging camoufleren dat Navalny naar de ziekenhuisboeg van de gevangenis kan zijn overgebracht.

., AFP
. © AFP

De opposant is de 'persoonlijke gevangene, de persoonlijke gegijzelde van (president) Vladimir Poetin, een gevaarlijke en zotte moordenaar', twitterde Volkov. 'Vladimir Poetin draagt de persoonlijke verantwoordelijkheid voor het leven en de gezondheidstoestand van Aleksej Navalny in de folterkolonie in Pokrov.'

Na een moordaanslag met het zenuwgas novotsjok kreeg Navalny een behandeling in Duitsland. Toen hij op 17 januari in Moskou terugkeerde, werd hij meteen gearresteerd. Kort daarop veroordeelde een rechtbank hem tot een celstraf van 2,5 jaar omdat hij de voorwaarden in een andere strafzaak niet zou nageleefd. Hij zit die straf nu uit in een strafkolonie in Pokrov, zowat 100 km ten oosten van Moskou.

'Sedert eind vorige week lijdt hij aan ernstige rugpijn', zeggen zijn nauwe medewerker Leonid Volkov en zijn advocate Olga Mikhaïlova. De 44-jarige oppositieleider heeft laten weten dat hij sinds dinsdag verlammingsverschijnselen in een been heeft en niet meer kan opstaan. Navalny heeft een neuroloog kunnen zien, maar die gaf geen diagnose. Ondanks de pijn kreeg de opposant welgeteld twee pillen van de ontstekingsremmer Ibuprofen en dat heeft niet geholpen. Luidens Maria Pevtstjik, een andere medewerker van Navalny, zou zijn leven in gevaar zijn. Bovendien is een ontmoeting die hij woensdag met zijn advocaten zou hebben afgezegd. Volgens Volkov kan die afzegging camoufleren dat Navalny naar de ziekenhuisboeg van de gevangenis kan zijn overgebracht. De opposant is de 'persoonlijke gevangene, de persoonlijke gegijzelde van (president) Vladimir Poetin, een gevaarlijke en zotte moordenaar', twitterde Volkov. 'Vladimir Poetin draagt de persoonlijke verantwoordelijkheid voor het leven en de gezondheidstoestand van Aleksej Navalny in de folterkolonie in Pokrov.' Na een moordaanslag met het zenuwgas novotsjok kreeg Navalny een behandeling in Duitsland. Toen hij op 17 januari in Moskou terugkeerde, werd hij meteen gearresteerd. Kort daarop veroordeelde een rechtbank hem tot een celstraf van 2,5 jaar omdat hij de voorwaarden in een andere strafzaak niet zou nageleefd. Hij zit die straf nu uit in een strafkolonie in Pokrov, zowat 100 km ten oosten van Moskou.