Geweld in Gazastrook laait op

© Reuters

Terwijl politici het vredesproces in het Midden-Oosten nieuw leven trachten in te blazen, blijft het geweld in de Gazastrook escaleren. Verschillende Palestijnen stierven bij een Israëlische luchtaanval.

Bij een reeks intensieve Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook zijn elf Palestijnen gedood en zowat vijftien anderen gewond geraakt. Dat werd uit medische bron en bij Palestijnse groeperingen vernomen. Minstens vier Israëliërs liepen verwondingen op door beschietingen vanuit de Gazastrook richting het zuiden van Israël. Een van hen zou er erg aan toe zijn, aldus de Israëlische hulpdiensten.

Volgens het Israëlisch leger kwam een veertigtal raketten en obussen vanuit de Palestijnse enclave terecht op Israëlisch grondgebied. De toename van geweld volgt op de gerichte eliminatie van de secretaris-generaal en een andere topman van de radicale groepering Comités voor het Volksverzet. Zij overleden tijdens een Israëlische raid waarbij hun auto onder vuur werd genomen.

Bij een tweede luchtaanval op het oosten van Gaza stierven drie strijders van de Al-Qods Brigades, de gewapende tak van een andere radicale beweging, de Islamitische Jihad. Zes andere leden, onder wie twee plaatselijke bevelhebbers, bezweken later bij luchtaanvallen, waarvan een in het centrum van de stad, aldus de beweging.

Een vijftiental inwoners van Gaza raakte gewond bij de raids die mekaar opvolgden. Volgens de hulpdiensten waren het er meer dan vijftien. De gewapende arm van de Comités voor het Volksverzet heeft er al mee gedreigd snel te zullen terugslaan na de dood van hun leider.

Het Israëlisch leger bevestigde dat een toestel “een belangrijke gezagsdrager en een van zijn medewerkers” had geviseerd. “De groepering was verantwoordelijk voor de voorbereiding op een terreuraanval die in de loop van de komende dagen via de Sinaï zou plaatsvinden”, luidde het in een mededeling.

Negatieve sfeerIn een mededeling noemde het ministerie van Binnenlandse Zaken van Hamas, dat de Gazastrook controleert, “de zionistische escalatie een ongegronde misdaad met als doel de veiligheidssituatie in Gaza te destabiliseren en de verzoeningsinspanningen (tussen Palestijnen) te beletten”. In Ramallah veroordeelde de woordvoerder van president Mahmoed Abbas “de laatste Israëlische escalatie die een negatieve sfeer veroorzaakt en die tot een nieuwe cyclus van geweld in de regio gaat leiden”. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content