‘Gevangen’ zoon Khaddafi maakt ritje door Tripoli met journalisten

© Reuters

Saif al-Islam loopt vrij door de straten van Tripoli, waar hij een rondleiding gaf aan journalisten. Het internationaal strafhof in Den Haag zei gisteren nog dat de zoon van Khaddafi door rebellen gevangen werd gehouden.

Saif al-Islam dook vannacht op aan een hotel in Tripoli waar veel journalisten van internationale media logeren. Hij werd vergezeld door lijfwachten en aanhangers en toonde zich zeer strijdlustig. Volgens een verslaggever van de BBC straalde hij zelfvertrouwen uit en zat hij vol adrenaline.

In de val gelopen‘De rebellen hebben de stad niet in handen’ zei al-Islam. ‘Ze zijn in de val gelopen.’ Volgens al-Islam bevindt Muammar Khaddafi zich nog steeds in Tripoli en gaat het uitstekend met hem.

Ritje door de stad
De zoon van Khaddafi liet zich uitgebreid fotograferen in een gepantserde auto terwijl hij het overwinningsteken maakte. Hij nam de journalisten mee op een ritje door de straten van Tripoli om aan te tonen dat de Libische hoofdstad nog steeds in handen van het regime was. Hij toonde bezittingen van de familie Khaddafi en legerkwartieren waar geen rebellen doorgedrongen waren.

Wij controleren Tripoli
‘We controleren Tripoli. Iedereen mag gerust zijn. Het gaat goed met ons. Hebt u gezien hoe het volk is opgestaan om de rebellen te bestrijden?’

Het optreden van Saif al-Islam was een sterk staaltje van propaganda maar toont meteen aan dat de rebellen de stad niet zo goed controleren als ze willen doen geloven. Er rijzen ook vragen over procureur Luis Moreno-Ocampo van het Internationaal Strafhof in Den Haag die aan het Franse persagentschap AFP zei dat de gezochte zoon van Khadaffi gevangen genomen was door de rebellen.

Naar de hel met het Strafhof
Toen journalisten hem een reactie vroegen naar de aanklacht van het Internationaal Strafhof tegen hem en zijn vader, antwoordde al-Islam: ‘ Naar de hel met het Strafhof.’

Situatie is troebel
Ondanks de verwarring ter plaatse en het totale gebrek aan informatie over de verblijfplaats van Khadaffi is het volgens de Amerikaanse president Barack Obama afgelopen met het regime. ‘De situatie is nog steeds zeer troebel,’ zei Obama tijdens een persconferentie in Massachusetss, ‘maar het regime van Khaddafi loopt op zijn einde en het lot van het land ligt in handen van de bevolking.’ (EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content