Gaan we dit beeld opnieuw zien, op ‘historische’ top Panama?

Barack Obama en Raul Castro © EPA

De ‘Summit of the Americas’, een top waarbij leiders uit Zuid,- Midden,- en Noord-Amerika elkaar ontmoeten, wordt vrijdag en zaterdag voor de zevende keer gehouden. Maar bij de vorige edities ontbrak Cuba steevast.

Dat gaat veranderen, nu de Cubaanse president Raúl Castro heeft besloten af te reizen naar de conferentie in Panama.

Een historisch moment, ook al vanwege het feit dat de leider van het gesloten communistische eiland mogelijk opnieuw de hand zal schudden van de Amerikaanse president Barack Obama, nadat de twee elkaar eerder ontmoetten bij de herdenkingsdienst voor de overleden Nelson Mandela, eind 2013.

Toenadering

Washington en het regime van de broers Castro (eerst Fidel, nu Raúl) liggen al decennia met elkaar in de clinch, een bevroren verhouding die al teruggaat tot de beginjaren van de Koude Oorlog.

‘Als iets vijftig jaar niet heeft gewerkt, moet je er maar niet mee doorgaan,’ zei Obama voorafgaand aan de top. Afgelopen december werd besloten om toenadering tot elkaar te zoeken, en de vraag is nu of die toenadering verder gestalte krijgt in Panama. Donderdag hadden de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn Cubaanse ambtsgenoot Bruno Rodriguez naar verluidt al een ‘vruchtbaar’ overleg.

Terreur

Mogelijk schrappen de Verenigde Staten Cuba van de lijst van landen (waarop ook Iran, Soedan en Syrië prijken) die terrorisme financieren. Bovendien zouden Obama en Castro kunnen besluiten tot de opening van wederzijdse ambassades.

De kritiek in de Verenigde Staten op deze toenadering is overigens niet mals, vooral van Republikeinse zijde. Vooral senator Marco Rubio – zoon van Cubaanse migranten – roert de trom.

Ernstige fout

Het communistische bewind heeft volgens hem helemaal niets gedaan om de ‘legitimiteit’ van Obama te verdienen. ‘Het is een ernstige fout om Cuba van de lijst met terreursponsors te halen, omdat dit het regime alleen maar zal aanmoedigen om de Amerikaanse belangen tegen te werken,’ zei hij deze week.

De sancties in het kader van het embargo tegen Cuba worden langzaamaan afgebouwd, bleek in januari. Zo wordt het Amerikaanse bedrijven weer toegestaan om handel te drijven met particuliere Cubaanse ondernemingen. En een speciale vergunning voor Amerikaanse ingezetenen die naar Cuba willen reizen, is niet meer nodig. (Elsevier/Tom Reijner)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content