Frankrijk in de ban van terreurzaaiende Crimi Clowns

Een clown in het Californische Wasco. © Twitter
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Crimi Clowns werden werkelijkheid en terroriseren Frankrijk. Hun terreur riep anticlown-milities in het leven en nu lijkt de vreemde trend ook naar België over te waaien. ‘Clowns die zich laten inspireren door de Texas Chainsaw Massacre zijn niet welkom aan de schoolpoort.’

Het is een vreemde, maar voor velen reële angst: koud zweet bij het aanzien van een clown op het verjaardagsfeestje van uw peuter. Ook wel coulrofobie. Voor Frankrijk heeft de schrik een heel andere dimensie bereikt, nu het land al zo’n tien dagen geterroriseerd wordt door vermomde ‘grappenmakers’.

Clown-klonen en pijnlijke grappen

Het begon inderdaad schijnbaar als een flauwe grap, toen een zestienjarige vermomd als clown op 10 oktober voorbijgangers achtervolgde, gewapend met een plastic mes, in het Franse Périgueux. Een week later echter, kreeg de politie oproepen van angstige burgers binnen: ze waren door gewapende clowns bedreigd. Diezelfde periode, ging een vermomde man met kettingzaag aan de schoolpoort staan in Liévin, Pas-de-Calais.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De meldingen over clowns – al dan niet als bedreigend ervaren – gaan daarna als een lopend vuurtje. En net als sociale media geen grenzen kennen, kent de clown-epidemie die ook niet. Het fenomeen lijkt zich ook naar België te verplaatsen, waar in Colfontaine – bij Bergen – een vrouw achtervolgd werd door vier als clown verklede mannen met een machete. Dat schrijft France 3.

Hoewel het in België nog niet over een ware clown-uitbraak gaat, liet de politie van Herve, bij Luik, weten ‘paraat te staan’. ‘De geruchten doen al de ronde in de middelbare scholen. Jongeren zijn bezorgd en stellen zich vragen. We zullen deze zogenaamde grappen niet tolereren als ze bij ons zouden plaatsvinden’, zei een woordvoerder tegen de zender.

Van kunst tot psychose

Enkele maanden geleden was er in Engeland sprake van een sinistere clown die ’s nachts door de straten van steden en dorpen in Lancashire dwaalde. Die nachtelijke escapades, hoe macaber ook, gingen niet verder dan wat flauwe idioterie.

Maar de grappenmaker bleek een trend gelanceerd te hebben. Toen het idee naar het Californische Wasco overwaaide, dreef het de bevolking tot regelrechte paniek. Het begon met één exemplaar als onderdeel van een artistiek project, dat op sociale media gedeeld werd. Maar al snel werd de op Stephen Kings ‘It’ gebaseerde clown gekopieerd. Clowns overspoelden het stadje. De kunst had plaats geruimd voor een massale psychose.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Daarna volgde nog de uitzending van het vierde seizoen van de reeks American horror story waarbij sprake is van kwaadaardige clowns. Maar vermoed wordt, dat de Franse clown-klonen hun inspiratie haalden bij de YouTube-filmpjes van DM Pranks: daarin verkleedt een komiek zich als clown en doet die alsof hij voorbijgangers aanvalt. Alleen doen sommige Franse copycats niet alsof.

‘Agressief individu verkleed als clown’ signaleren

Omdat de bedreigende clowns gauw in het hele land gingen opduiken, besloot de politie in te grijpen. Via sociale media publiceerden ze op 24 oktober een waarschuwingsbericht. Daarin werd de bevolking eraan herinnerd dat het ‘dragen van een wapen in de openbare ruimte een misdrijf is waarop een celstraf staat’. De ordediensten riepen daarbij ook op de noodnummers 17 of 112 te bellen als een ‘agressief individu verkleed als clown’ werd opgemerkt. Dat schrijft Le Monde.

Het bericht dat de politie van het departement Pas-de-Calais op Twitter plaatste, was echter van een bedenkelijke aard. Nadat een clown met kettingzaag aan de schoolpoort stond, werd gemeld dat ‘clowns geïnspireerd door de Texas Chainsaw Massacre, niet welkom zijn aan de schoolpoort’.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Toch heeft de politie ook buiten de sociale media ingegrepen. Een gewapende jongeman die verkleed als clown enkele kinderen in Douvrin, Pas-de-Calais, achternaliep, werd veroordeeld tot zes maanden cel met uitstel.

Een man geschminkt als clown die in Montpellier op 25 oktober een voetganger met een stalen staaf sloeg, werd twee dagen later veroordeeld tot 12 maanden cel.

Klopjacht op clowns

Nog meer dan de clowns zelf, vermenigvuldigden de groepen ‘clownjagers’ zich. Het zijn adolescenten die besloten hebben het heft in eigen handen te nemen en met hun zelfverdedigingsgroepen een klopjacht op clowns houden. Zij baren de ordediensten nog het meeste zorgen. Anticlown-milities gewapend met baseballbats, messen of stalen staven werden gedurende het hele weekend opgepakt, zo meldt Le Monde.

Facebookpagina’s schieten als paddenstoelen uit de grond en sommigen tellen zelfs tienduizenden volgers. Er worden foto’s – waarvan de authenticiteit niet altijd duidelijk is – van clowns in alle hoeken van Frankrijk online geplaatst en er wordt opgeroepen tot waakzaamheid.

Het is allicht via die sociale media dat de geruchten en feiten over de bangmakers zich verspreiden en de angst in stand gehouden wordt. En zo zijn nu ook België en het Zwitserse Genua alert voor het mogelijke overwaaien van de vreemde trend, die met Halloween in het vooruitzicht geen verkeerde periode heeft uitgekozen.

Partner Content