Filipijnen willen autonome islamitische regio oprichten

De Filipijnse president Benigno Aquino (midden) applaudisseert als de onderhandelaar van het Moro Islamitische Bevrijdingsfront, Mohagher Iqbal (links) de president van de Senaat Franklin Drilon (rechts) de hand schudt bij de overdracht van het wetsvoorstel voor de oprichting van de autonome regio Bangsamoro. © Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

In het zuiden van de Filipijnen zou een autonome islamitische regio worden opgericht. De president Benigno Aquino III heeft een wetsvoorstel klaar in een poging tot vrede na meer dan vier decennia strijd met islamitische rebellen in het land.

De Filipijnse president Benigno Aquino III heeft een wet voorgesteld aan het Congres dat een autonome islamitische regio in het zuiden van het land moet creëren. Het is een belangrijke stap in het vredesproces dat meer dan vier decennia strijd met islamitische rebbelen moet beëindigen.

‘Niet langer graven delven’

‘Deze wet is voor de kinderen die op de speelplaats van hun school willen rennen, in plaats van te rennen voor hun leven’, citeert The New York Times Mujiv Hataman, een politicus in het zuiden van de Filipijnen. ‘Deze wet is voor gezinnen die leven in de aarde willen steken door gewassen te telen, niet langer door graven te delven voor hun vaders en zonen die het leven lieten in de oorlog. Deze wet zal wensen en dromen waarmaken’, vervolgde Hataman in zijn statement.

De bedoeling is dat door moslims gedomineerde zuidelijke gebieden samengevoegd worden in wat de Bangsamoro-regio genoemd zal worden. Die term is gebaseerd op de traditionele naam van de Filipijnse moslims. Het voorstel werd in oktober 2012 al besproken bij een vredesakkoord met het Moro Islamitisch Bevrijdingsfront, de grootste islamitische rebellengroep in de regio.

Vier miljoen burgers in nieuwe autonome regio

Bangsamoro zal zichzelf lokaal kunnen regeren en ook lokaal agenten en militairen kunnen rekruteren. Dat was een belangrijke eis van de rebellen, gezien de beschuldigingen van mensenrechtenschendingen door Filipijnse politie en leger – vaak christenen uit het noorden – in de regio. Bangsamoro zal ook het grootste deel van de belastinginkomsten uit natuurlijke bronnen behouden. De centrale Filipijnse regering zal wel controle hebben over de munt, buitenlands beleid en defensie.

De nieuwe autonome regio zou ongeveer vier miljoen burgers tellen. Ongeveer 5 procent van de Filipijnen, een bevolking van 107 miljoen, is moslim. De meesten leven in het zuiden van het land. Ongeveer 80 procent is katholiek.

‘Zonder sterkste speler, situatie waarbij iedereen wint’

‘Vertrouwen heeft ons hier gebracht’, zo zei Aquino. ‘Tijdens de onderhandelingen zag ik dat elke partij werkelijk een akkoord wilde bereiken. We hebben bewezen dat in een situatie waarbij niemand als de sterkste speler beschouwd wordt, er werk gemaakt kan worden van een situatie waarbij iedereen wint.’

Het vredesakkoord en de oprichting van de nieuwe autonome regio moeten eerst nog worden goedgekeurd door de Kamer en de Senaat in het land.

Rebellengroep trouw aan IS

De meest gewelddadige groepen in het zuiden maken niet deel uit van het akkoord. Daarbij hoort onder andere Abu Sayyaf. De terreurbeweging is berucht om ontvoeringen, onthoofdingen en bombardementen. In juli nog werd de organisatie er door het leger van beschuldigd 23 mensen, onder wie meer dan de helft vrouwen en kinderen, in het zuiden te hebben vermoord. Ook nog in juli stuurde een van de leiders een video de wereld in waarin hij trouw zwoer aan de Islamitische Staat (IS).

De Filipijnse overheid hoopt dat betere welvaart onder het vredesakkoord zulke gewelddadige groepen zal verzwakken en de bevolking tegen hen zal keren.

Conflict sinds 16e eeuw

Christelijke overheden in de noordelijke Filipijnen zijn al sinds de Spaanse kolonisatie van de 16e eeuw verwikkeld in een strijd en pogingen tot vredesakkoorden met de islamitische groepen in het zuiden. Moslims in de zuidelijke Filipijnen zien zichzelf traditioneel gescheiden van hun noordelijke tegenhangers.

Het aanslepende conflict tussen de overheid en de rebellen heeft aan duizenden mensen het leven gekost en meer dan drie miljoen anderen uit hun huizen verjaagd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content