Europees minister van Buitenlandse Zaken: ‘Europa wil geen buitenlandse inmenging in Libanon’

Federica Mogherini. De hoge EU-vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid heeft de duurste missie op haar naam staan. © GettyImages

De Europese Unie wil geen ‘buitenlandse inmenging in Libanon, waar een politieke crisis sluimert sinds premier Saad Hariri vorige week zijn ontslag aankondigde vanuit Saoedi Arabië. Het is ‘essentieel’ dat er geen regionale conflicten worden geïmporteerd in het land’, stelt Federica Mogherini, de Hoge Vertegenwoordigster van de EU voor Buitenlands Beleid, maandag.

Mogherini ontvangt dinsdag de Libanese minister van Buitenlandse Zaken, Gebran Bassil, in Brussel. In afwachting daarvan maakte ze duidelijk dat ‘regionale conflicten en regionale dynamiek buiten het land gehouden moeten worden’.

Want Mogherini ziet dat er ‘een risico’ bestaat op inmenging van buitenaf, zonder een van de regionale grootmachten – Iran en Saoedi Arabië – bij naam te noemen. In een interview ontkende Hariri dat hij, zoals de sjiitische militante beweging en politieke partij Hezbollah beweert, vastgehouden wordt door het regime in Ryad en dat hij ‘zeer snel’ naar Libanon zal terugkeren.

Partner Content