Mogelijke spilfiguur bij overlijden 39 Vietnamese migranten blijft in de cel

De bewuste koelwagen waarin 39 overleden Vietnamese migranten in werden teruggevonden.

In het Belgische luik van de zaak van de 39 Vietnamese migranten die stierven in een koelwagen in het Engelse graafschap Essex, heeft de Brugse raadkamer de aanhouding van een vermoedelijk kopstuk van de bende met twee maanden verlengd. De verdachte ontkent nog steeds zijn betrokkenheid bij mensensmokkel.

Op 23 oktober 2019 werden 39 levenloze lichamen, onder wie drie minderjarigen, ontdekt in een koelwagen in Grays, een gemeente in het Zuid-Engelse graafschap Essex. Vrij snel bleek dat de container een dag eerder om 14.49 uur in Zeebrugge was aangekomen. In de loop van de namiddag verliet de container de haven, om uiteindelijk om 1 uur woensdagochtend aan te komen in Purfleet. In het Britse luik van het onderzoek zijn vijf verdachten in april al voor de rechter verschenen.

De 25-jarige Noord-Ierse vrachtwagenchauffeur pleitte op het proces in Londen al schuldig aan doodslag. Ondertussen werd in Ierland ook de vermoedelijke organisator van de mensensmokkel opgepakt. Op 26 mei werden ook in België en Frankrijk een hele reeks huiszoekingen gehouden. In ons land ging het om vijf huiszoekingen in Anderlecht, drie in Schaarbeek, drie in Sint-Jans-Molenbeek en telkens een in Sint-Pieters-Leeuw, Ganshoren, Brussel, Ukkel en Etterbeek.

Elf van de dertien toen opgepakte verdachten werden uiteindelijk door de Brugse onderzoeksrechter aangehouden voor hun aandeel in de zaak. De afgelopen weken werden meerdere verdachten al onder voorwaarden en op borg vrijgelaten. De raadkamer oordeelde vrijdagochtend dat een hoofdverdachte wel twee maanden langer in de gevangenis moet blijven. De huurder van het safehouse in Anderlecht wordt door de speurders als een mogelijke spilfiguur gezien, maar de man blijft erbij dat hij zich niet inliet met mensensmokkel. De verdediging zal geen beroep aantekenen tegen de beslissing van de raadkamer.

Partner Content