Een manifestant met beeltenis van president Macron in de menigte. © Reuters

Franse pensioenhervorming verschijnt in Staatsblad na uitspraak Grondwettelijke Raad

De Franse Grondwettelijke Raad heeft vrijdag het licht op groen gezet voor de essentie van de pensioenhervorming van president Emmanuel Macron. Zaterdagochtend verscheen de wet in het Staatsblad. In meerdere steden kwam het tot rellen.

Vakbonden en oppositie mobiliseerden de voorbije maanden massaal tegen deze hervorming, die de pensioenleeftijd op 64 legt in plaats van 62 nu.

De negen leden van de Raad hadden kritiek op een aantal kleinere deelaspecten van de hervorming, maar de hogere pensioenleeftijd lieten ze ongemoeid. De linkse oppositie had de Raad gevraagd zich achter een referendum te scharen, maar dat verzoek werd verworpen. Over een tweede, later ingediend verzoek tot referendum, volgt op 3 mei een beslissing van de Raad.

Daarop hebben de Franse regering en president Macron niet gewacht: zaterdagochtend is de pensioenhervorming officieel afgekondigd in het Franse Staatsblad. De wet zal op 1 september van kracht worden.

De Franse president beschikte over vijftien dagen om zijn handtekening onder de wet te zetten.

Eerder vrijdag had president Emmanuel Macron de vakbonden uitgenodigd voor een ontmoeting dinsdag, ‘ongeacht het verdict van de Grondwettelijke Raad’.

Volgens het Elysée is de ontmoeting slechts het begin van een reeks gesprekken tussen de regering en de sociale partners. ‘De deur van het Elysée zal blijven openstaan voor deze dialoog, zonder voorwaarden vooraf’.

‘Niet voor 1 mei’

De Franse vakbonden lieten, na de beslissing van de Grondwettelijke Raad, weten dat ze niet voor 1 mei zullen praten met de regering.

Volgens de vakbonden bestaat de enige manier om de protesten in het land te stoppen erin de hervorming af te blazen, zo luidde het in een verklaring. Op 1 mei, de Dag van de Arbeid, willen de vakbonden een grote mobilisatiedag organiseren.

Rellen

In de loop van de avond en nacht kwam het op meerdere plaatsen tot incidenten. In Parijs werden ruim honderd arrestaties verricht. In Marseille werd het treinverkeer enkele uren geblokkeerd.

Ook zaterdag worden betogingen georganiseerd.

Partner Content