De Europese Unie benadrukt donderdag dat ze Italië aangemoedigd heeft om te investeren in zijn infrastructuur, na kritiek van de populistische Italiaanse regering na de instorting van de snelwegbrug in Genua.

'We menen dat de tijd gekomen is om een aantal zaken duidelijk te stellen', aldus een woordvoerder van de Commissie donderdag. 'We gaan niet deelnemen aan beschuldigingen op politiek niveau.'

'Ter herinnering, de Europese lidstaten zijn vrij om hun specifieke politieke prioriteiten te stellen, zoals bijvoorbeeld ontwikkeling en onderhoud van infrastructuur', aldus de woordvoerder.

De Europese Unie heeft volgens hem Italië 'aangemoedigd' om te investeren. Daarover werd door de 28 lidstaten in de lente een aanbeveling geformuleerd.

De woordvoerder benadrukte ook het financiële engagement van de Europese Unie: over de periode 2014-2020 is voorzien dat Italië ongeveer 2,5 miljard euro ontvangt voor investeringen in met name zijn wegen- en spoornet.

En in april 2018 gaf de Commissie haar groen licht voor een investeringsplan voor de Italiaanse snelwegen, waarmee de weg vrijkwam voor investeringen ten belope van 8,5 miljard euro, ook in de regio Genua.

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini, gekend om zijn anti-Europese stellingnames, haalde meermaals uit naar Europa na de ramp in Genua.

De Europese Unie benadrukt donderdag dat ze Italië aangemoedigd heeft om te investeren in zijn infrastructuur, na kritiek van de populistische Italiaanse regering na de instorting van de snelwegbrug in Genua.'We menen dat de tijd gekomen is om een aantal zaken duidelijk te stellen', aldus een woordvoerder van de Commissie donderdag. 'We gaan niet deelnemen aan beschuldigingen op politiek niveau.''Ter herinnering, de Europese lidstaten zijn vrij om hun specifieke politieke prioriteiten te stellen, zoals bijvoorbeeld ontwikkeling en onderhoud van infrastructuur', aldus de woordvoerder. De Europese Unie heeft volgens hem Italië 'aangemoedigd' om te investeren. Daarover werd door de 28 lidstaten in de lente een aanbeveling geformuleerd. De woordvoerder benadrukte ook het financiële engagement van de Europese Unie: over de periode 2014-2020 is voorzien dat Italië ongeveer 2,5 miljard euro ontvangt voor investeringen in met name zijn wegen- en spoornet. En in april 2018 gaf de Commissie haar groen licht voor een investeringsplan voor de Italiaanse snelwegen, waarmee de weg vrijkwam voor investeringen ten belope van 8,5 miljard euro, ook in de regio Genua. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini, gekend om zijn anti-Europese stellingnames, haalde meermaals uit naar Europa na de ramp in Genua.