“Er is nog nooit een politicus geweest met zo’n donkere taal als Trump”

Donald Trump op 5 december in Iowa. © Reuters
Wim Kopinga
Wim Kopinga Freelance journalist

The New York Times analyseerde 95.000 woorden die Donald Trump in zijn race naar het presidentschap gebruikte. De krant komt tot de conclusie dat er nog nooit een presidentskandidaat geweest is die zoveel ‘donkere taal’ gebruikte.

“Er staat iets naars te gebeuren”, zei Donald Trump dinsdag in New Hampshire, daarbij refererend aan moslims en moskeeën. “Er is iets heel gevaarlijks aan de gang.” Een dag later was het raak in San Bernardino. 14 mensen lieten daar bij een schietpartij in naam van de islam het leven.

De dreigende taal die Trump gebruikt is ongewoon voor een politicus. De manier waarop Trump speecht is dreigend; reden voor The New York Times om zijn taalgebruik te analyseren. Alle woorden die Trump de afgelopen week publiekelijk uitsprak werden daarbij geanalyseerd – 95.000 in totaal. De krant concludeerde dat Trump de ‘donkerste presidentskandidaat ooit’ is. Waar andere politici het hebben over verandering op een positieve manier, is het bij de Republikeinse miljardair veel dreigender; onheilspellende uitspraken doen lijkt zijn strategie om kiezers voor zich te winnen.

‘Wij’ tegen ‘zij’

Hij maakt daarbij veel gebruik van de sportretoriek: ‘wij’ tegen ‘zij’, en ‘winnen’ komen vaak terug. ‘Wij’ zijn goed en ‘zij’ zijn slecht. Trump heeft daarbij vaak over de verdeeldheid, gebruikt harde woorden en gewelddadige beelden.

Volgens experts heeft Trump een van de meest verrassende bewegingen van de laatste decennia op poten gezet. Zijn podiumpresentatie in combinatie met de uitgesproken woorden maken de boodschap alleen maar krachtiger en effectiever.

Daarbij valt hij mensen meer op de persoon aan dan op wat iemand doet. Presidentskandidaat Jeb Bush is ‘sloom’, over zijn plannen heeft Trump het niet. Verder zijn de tegenstanders van Trump ‘dom’ en ziet hij overal ‘problemen’. En Trump zelf? Hij zal alles (weer) ‘goed maken’.

Partner Content