Twee Egyptische agenten zijn tot een gevangenisstraf van tien jaar veroordeeld voor de dood van Khaled Saïd. Die jonge blogger werd in juni 2010 doodgeslagen en groeide uit tot een icoon tijdens de revolutie waarbij president Hosni Moebarak van de macht werd verdreven.

Mahmud Abderrahman, een advocaat van de familie van de overleden blogger, verklaarde dat de uitspraak "rechtvaardigheid voor iedereen" betekende. "De uitspraak toont aan dat ook bij de politie de verantwoordelijken voor schendingen van mensenrechten zich voor hun daden moeten verantwoorden."

De twee agenten hadden de 28-jarige Khaled Saïd in 2010 zonder aanleiding opgepakt in een cybercafé in Alexandrië. De blogger werd vervolgens gemarteld en geslagen, tot de dood erop volgde. De politie verklaarde aanvankelijk dat de man overleed omdat hij een zakje met drugs probeerde in te slikken op het moment van zijn arrestatie. Maar volgens medische experts kwam Saïd om het leven door verstikking, nadat hij in elkaar werd geslagen. Het zakje met drugs werd pas in zijn mond gestoken nadat hij het bewustzijn al verloren had, zo bleek ook uit de lijkschouwing.

'Wij zijn allemaal Khaled Saïd'

Het voorval veroorzaakte heel wat woede bij de prodemocratische militanten die actief waren op Facebook. Er werd op de sociaalnetwerksite een pagina opgericht met de titel "Wij zijn allemaal Khaled Saïd". Op diezelfde pagina werd ook een van de eerste oproepen tot revolutie tegen het regime van Moebarak gelanceerd.

De twee agenten werden in oktober 2011 al tot zeven jaar cel veroordeeld, maar de burgerlijke partijen vonden die uitspraak te licht. Het Hof van Cassatie oordeelde vervolgens dat het proces moest worden overgedaan. Ehab Abdelaziz, die de twee agenten verdedigde, kondigde nu op zijn beurt aan dat hij naar het Hof van Cassatie zal stappen. (Belga/AVE)

Twee Egyptische agenten zijn tot een gevangenisstraf van tien jaar veroordeeld voor de dood van Khaled Saïd. Die jonge blogger werd in juni 2010 doodgeslagen en groeide uit tot een icoon tijdens de revolutie waarbij president Hosni Moebarak van de macht werd verdreven.Mahmud Abderrahman, een advocaat van de familie van de overleden blogger, verklaarde dat de uitspraak "rechtvaardigheid voor iedereen" betekende. "De uitspraak toont aan dat ook bij de politie de verantwoordelijken voor schendingen van mensenrechten zich voor hun daden moeten verantwoorden." De twee agenten hadden de 28-jarige Khaled Saïd in 2010 zonder aanleiding opgepakt in een cybercafé in Alexandrië. De blogger werd vervolgens gemarteld en geslagen, tot de dood erop volgde. De politie verklaarde aanvankelijk dat de man overleed omdat hij een zakje met drugs probeerde in te slikken op het moment van zijn arrestatie. Maar volgens medische experts kwam Saïd om het leven door verstikking, nadat hij in elkaar werd geslagen. Het zakje met drugs werd pas in zijn mond gestoken nadat hij het bewustzijn al verloren had, zo bleek ook uit de lijkschouwing.'Wij zijn allemaal Khaled Saïd' Het voorval veroorzaakte heel wat woede bij de prodemocratische militanten die actief waren op Facebook. Er werd op de sociaalnetwerksite een pagina opgericht met de titel "Wij zijn allemaal Khaled Saïd". Op diezelfde pagina werd ook een van de eerste oproepen tot revolutie tegen het regime van Moebarak gelanceerd. De twee agenten werden in oktober 2011 al tot zeven jaar cel veroordeeld, maar de burgerlijke partijen vonden die uitspraak te licht. Het Hof van Cassatie oordeelde vervolgens dat het proces moest worden overgedaan. Ehab Abdelaziz, die de twee agenten verdedigde, kondigde nu op zijn beurt aan dat hij naar het Hof van Cassatie zal stappen. (Belga/AVE)