Doodstraf weer ingevoerd in Californië, Oklahoma en Nebraska

Een executieruimte in Texas (VS). © REUTERS

Drie Amerikaanse staten hebben in referenda voor de uitvoering van de doodstraf gestemd.

In Californië worden executies opnieuw uitvoerbaar, in Oklahoma leidt het referendum tot een verstrenging voor wie ter dood wordt veroordeeld en in Nebraksa is een wet waarbij de doodstaf was afgeschaft, weer ingevoerd.

Met 749 gedetineerden die een doodstraf tegen zich hoorden uitspreken, heeft Californië de grootste gevangenispopulatie van terdoodveroordeelden, gevolgd door Florida en Texas.

Sinds 2006 waren de exectuties tijdelijk opgeschort, nadat een rechter oordeelde dat dodelijke injecties wel eens ongrondwettelijk konden zijn.

De staat Nebraska voert de doodstraf weer in, nadat ze vorig jaar was verboden in deze staat in het Midwesten.

En Oklahoma heeft het grootste aantal executies per inwoners van alle staten. Ook hier waren er bezwaren tegen het toedienen van een dodelijke injectie gerezen, maar die zijn verworpen.

Er zijn nu 31 staten in de VS waar de doodstraf wordt uitgvoerd. Meer dan 2.900 mannen en vrouwen wachten op de uitvoering van zo een straf. Amnesty International protesteert ertegen en zegt dat de VS op nummer 5 staat in de lijst van uitgevoerde doodstraffen in 2015, na Saoedi Arabië, Pakistan, Iran en China. (Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content