Donald Trump zakt weg in peiling, krijgt speaker Paul Ryan tegen

Donald Trump © REUTERS
Rudi Rotthier

Na de publicatie van een ontluisterende video en de massale vaandelvlucht van Republikeinen volgt nog slecht nieuws voor presidentskandidaat Donald Trump. Volgens een nationale peiling ligt nu hij 11 procent achter bij Hillary Clinton. En speaker Paul Ryan trekt zijn handen af van Trump.

De peiling van NBC en de Wall Street Journal werd afgenomen na publicatie van de video uit 2005, waarin Donald Trump pocht over zijn almacht bij vrouwen, die hij naar zijn zeggen zonder hun toestemming kan zoenen en tussen de benen grijpen, en waarin hij een poging beschrijft om een getrouwde vrouw te verleiden.

De peiling werd afgerond voor het debat van zondag.

Hillary Clinton krijgt 46 procent van de kiesintenties, tegen 35 procent voor Trump, 9 procent voor libertaire kandidaat Gary Johnson en 2 procent voor Groene kandidaat Jill Stein.

Sinds het eerste presidentiële debat, twee weken geleden, toen Trump nog nek-aan-nek lag met Clinton, zijn de cijfers voor Trump in vrije val. Voor de publicatie van de video lag hij plusminus 5 procent achter.

Op exact vier weken voor de verkiezingen is de achterstand dramatisch, en groter dan in het verleden ooit is overbrugd. Zijn aanhangers hopen dat het om een tijdelijke dip gaat – en dat de kiezers de video snel zullen vergeten. Ruim de helft van de ondervraagden in de NBC/Wall Street Journal peiling vond dat de video “belangrijk” was bij hun keuzebepaling.

Dat was niet het einde van het slechte nieuws voor Trump.

‘Doe wat het beste is voor jullie’

De slechte peiling van Trump heeft ook gevolgen voor Republikeinen die voor de Senaat of het Huis van Afgevaardigden kandideren, en zeker voor kandidaten die hun lot aan dat van de genomineerde verbinden.

Paul Ryan, voorzitter (speaker) van het Huis van Afgevaardigden, organiseerde maandag een conference call met de afgevaardigden van zijn partij. Daarin liet hij weten dat hij zijn ondersteuning van Trump niet officieel intrekt, maar dat hij niet langer met Trump geassocieerd zal worden. Hij zal geen campagne met hem voeren, en hij zal Trump niet langer verdedigen. “Jullie moeten doen wat het beste voor jullie is in jullie kiesdistrict”, aldus eensluidende lekken over het telefoongesprek.

Ryan, streng christelijk, had eerder zijn verontwaardiging over de video van Trump uitgesproken. Maar het was niet die verontwaardiging die zijn beslissing om afstand te nemen van Trump voedde. Hij ziet een forse nederlaag van Trump aankomen, en probeert tegelijk de Republikeinse meerderheid in het Huis te behouden. Dat kan, hoopt hij, als de Afgevaardigden zich kunnen loskoppelen van de genomineerde.

Maar Ryan is nooit een fan geweest van Trump Hij aarzelde lang alvorens hij zijn steun aan Trump toezegde, heeft sindsdien herhaaldelijk soms bijtende kritiek gegeven op de eigen genomineerde. Zo verweet hij Trump “een schoolvoorbeeld van racisme” toen The Donald een rechter wegens zijn Mexicaanse voorouders onbevoegd verklaarde.

Donald Trump reageerde met een tweet op het wegvallen van de steun van de speaker:

“Paul Ryan zou beter meer tijd besteden aan het in evenwicht brengen van de begroting, aan banen en illegale migratie, en zijn tijd niet verdoen aan het bekampen van de Republeinse genomineerde”.

Het was naar de normen van Trump een gematigde reactie.

De Trumpaanhangers in het Huis waren volgens Amerikaanse media minder gematigd. Ze herinnerden er Ryan aan dat hij zaterdag tijdens een meeting in Wisconsin werd uitgejouwd omdat hij een uitnodiging aan Trump had ingetrokken. Hun redenering is: afstand nemen van Trump zal ook zetels kosten.

Partijgeld

Reince Priebus, de partijvoorzitter van de Republikeinen, en een vriend van Ryan, bevestigde wel de partijsteun voor de genomineerde.

Toen tijdens het weekend talloze Republikeinen afstand namen van Trump, werd daar ook aan getwijfeld. Sommige topleden suggereerden dat de partij haar financiële steun aan Trump moest opzeggen en alle middelen aan ‘lagere’ kandidaten toekennen. De partij en de presidentskandidaat zamelen samen geld in, dat verdeeld wordt tussen presidentskandidaat en plaatselijke kandidaten. De partij stelt ook infrastructuur aan de presidentskandidaat ter beschikking. Dat alles blijft zoals het was.

Partner Content