Donald Trump is liefdadig met het geld van anderen, en verdient er zelf aan

Melania en Donald Trump, tijdens een honkbalwedstrijd in 2006 © REUTERS
Rudi Rotthier

De Trump Foundation, de liefdadigheidsinstelling van Donald Trump, krijgt sinds 2008 geen schenkingen meer van The Donald. Hij verdient er wel zelf aan, en kocht via zijn Foundation een portret van zichzelf.

Dat blijkt uit een gedetailleerd overzicht dat The Washington Post publiceert.

De Trump Foundation kwam vorige week op een kwalijke manier in het nieuws – de stichting had in 2013 een illegale schenking van 25.000 dollar gedaan aan een groep rond Pamela Bondi, minister van Justitie in de staat Florida, net op het moment dat Bondi moest beslissen of ze een vervolging zou instellen tegen Trump University.

Je kunt een belastingvrije liefdadigheidsinstelling niet aanwenden voor politieke schenkingen en Trump werd beboet door de belastinginspectie.

Het onderzoek van de Post levert meer vreemde gegevens op.

De Trump Foundation werd in 1987 opgericht met onder meer een deel van de opbrengst van The Art of the Deal, Trumps succesboek.

In 2001 begon Trump ook schenkingen van anderen te aanvaarden, en sinds 2008 – toen hij nog eens 30.000 dollar uit eigen zak schonk – teert de stichting enkel op bijdragen van anderen, doorgaans mensen met wie hij zakendoet. Hij gaf in de loop der jaren aan allerlei zaken, onder meer aan de Clinton Foundation, maar ook aan rechtse groepen, aan goede doelen voor kinderen, aan politiekorpsen etc.

De hand die geeft, ontvangt ook

Het is hoe dan ook een relatief kleine stichting. Ze had nooit meer dan 3,2 miljoen dollar in kassa, ze heeft geen medewerkers behalve Trump zelf en de drie kinderen uit zijn eerste huwelijk, die volgens de officiële notulen elk een halfuur per week met de stichting bezig zijn. Ter vergelijking: Oprah Winfrey, die volgens Forbes ruim een miljard ‘armer’ is dan Trump, heeft momenteel 242 miljoen dollar in de kassa van haar stichting. Ook ter vergelijking: de Clinton Foundation, met 440 miljoen in kassa, heeft 2.000 mensen in dienst. De Trump Foundation heeft geen mensen in dienst.

Hoewel Trump zelf geen geld meer geeft aan zijn stichting strijkt hij wel de eer (en af en toe de prijzen) die voor de goede werken van de stichting worden gegeven.

Zo won hij in 2010 de Palm Tree Award, toegekend door de politie van Palm Beach, die door de Foundation werd ondersteund.

Die politie huurde voor die gelegenheid Trumps club Mar-a-Lago. Hoeveel de huur voor die prijsuitreiking bedroeg kon de krant niet achterhalen, maar voor een gelijkaardig evenement in 2014 betaalde de politie Trump 276.463 dollar huur. CNN meldt dat de politie -nogmaals, de begunstigde van de Trump Foundation, 500.000 dollar uitgaf voor twee edities van het jaarlijks bal in Mar-a-Lago. Zoals vaak bij Trump: de hand die geeft, ontvangt tegelijk. Aan liefdadigheid zijn er terugverdieneffecten.

Snelheidskunst

In enkele gevallen, aldus de krant, en niet alleen in het geval van Bondi, zat de Foundation erg dicht bij illegaliteit.

In 2007 werd een benefit gehouden in alweer Ma-a-Lago. Een snelheidskunstenaar, Michael Israel, schilderde portretten in 7 minuten.

Melania Trump bood 10.000 dollar voor een portret van Donald.

De veilingmeester riep haar op het bod te verdubbelen, wat ze deed.

De Trump Foundation betaalde de 20.000 dollar en volgens de schilder werd het doek naar een van Trumps golfterreinen gebracht. Als dat zo is – want het schilderij is niet teruggevonden – is dat een overtreding van de wet, die verbiedt dat wat met stichtingsgeld gekocht de leider van de stichting persoonlijk ten goede komt.

Iets gelijkaardigs gebeurde in 2012 toen de stichting de helm van een bekende voetbalspeler (quarterback Tim Tebow van de Denver Broncos – het gaat natuurlijk om American Football) kocht voor 12.000 dollar. Ook die helm is onvindbaar.

De Trumpcampagne liet in reactie op het artikel in de Washington Post weten dat Trump naast de Foundation wel in eigen zak tast om miljoenen te schenken aan goede doelen. De kandidaat maakt echter zijn belastinginformatie niet bekend, waarin dat gecontroleerd zou kunnen worden.

Trumpmedewerkers wijzen ook op het feit dat de naam Trump en de contacten van Trump het geld een grote rol blijven spelen in zijn Foundation.

Partner Content