The Washington Postbracht het nieuws uit.

In september 2013 schonk de Trump Foundation 25.000 dollar aan een groep die de herverkiezing van Pam Bondi hielp financieren. Pam Bondi was en is Attorney General in Florida, het equivalent van minister van Justitie.

De belastingdienst legde Donald Trump eerder dit jaar een boete van 2.500 dollar op omdat de schenking illegaal was. Een belastingvrije liefdadigheidsinstelling als de Trump Foundation mag geen politieke schenkingen doen. Bovendien was de boekhouding foutief gebeurd. De schenking werd ingeschreven alsof ze een groep in Kansas ten goede kwam, en niet het comité van Bondi (de naam van de twee groepen was niet heel verschillend en de Trump Foundation stelt dat het om een domme vergissing gaat).

Trump betaalde de boete, en betaalde volgens medewerkers ook de 25.000 dollar terug aan de Trump Foundation.

Onderzoek

Maar The Washington Post stelt dat er meer aan de hand was.

De schenking gebeurde vier dagen nadat Bondi's diensten hadden laten weten dat ze zich mogelijk zouden aansluiten bij een fraudeonderzoek tegen Trump University dat in New York was geopend.

Bondi besloot dat uiteindelijk niet te doen - enkele dagen nadat haar groep de 25.000 dollar van Trump in kassa had.

In een reactie aan de Washington Post minimaliseert Trump wat is gebeurd. Hij zei dat hij nooit met Bondi over dat onderzoek heeft gesproken, nooit met haar over een campagnebijdrage heeft gesproken, en dat de meeste attorney generals de zaak niet zouden onderzocht hebben. Zijn bijdrage was een teken van appreciatie voor haar - in het kader van langdurige vriendschap. Een medewerker van Bondi zei eerder dat zijzelf lang voor er van een onderzoek sprake was Trump wel om een bijdrage had gevraagd. Ook Bondi ontkent dat er een verband is tussen de bijdrage en het niet onderzoeken van Trump University (als het wel zo was zou het omkoping zijn). Ze zei dat de mogelijkheid van een onderzoek bij gebrek aan bewijs was afgevoerd.

Pam Bondi, die in juli de Republikeinse Conventie toesprak, staat bekend als een christelijke hardliner. Ze lag na de aanslag tegen de Pulse-homoclub in Orlando onder vuur, omdat ze zich na jaren van beledigingen aan het adres van de LGBTQ-gemeenschap ineens als de verdediger van de gemeeenschap opwierp. Dat leidde onder meer tot een pittig interview met Anderson Cooper van CNN.

Kritiek van Clinton

Trump heeft al maandenlang kritiek op zijn rivaal Hillary Clinton omdat er belangenvermenging zou spelen bij de Clinton Foundation. Clinton gaf dinsdag kritiek op de Trump Foundation.

Het onderzoek naar Trump University wordt (buiten Florida) nog altijd gevoerd. Meer in het bijzonder werden getuigenissen ingewonnen die uitbuiting en misleiding van vaak oudere en armere studenten moeten aantonen. Het proces zal na de presidentsverkiezingen plaatsvinden.

Trump heeft tijdens deze campagne vaak gezegd dat hij politieke donaties als zakenman gebruikte om "later" dingen gedaan te krijgen van politici.

The Washington Postbracht het nieuws uit.In september 2013 schonk de Trump Foundation 25.000 dollar aan een groep die de herverkiezing van Pam Bondi hielp financieren. Pam Bondi was en is Attorney General in Florida, het equivalent van minister van Justitie. De belastingdienst legde Donald Trump eerder dit jaar een boete van 2.500 dollar op omdat de schenking illegaal was. Een belastingvrije liefdadigheidsinstelling als de Trump Foundation mag geen politieke schenkingen doen. Bovendien was de boekhouding foutief gebeurd. De schenking werd ingeschreven alsof ze een groep in Kansas ten goede kwam, en niet het comité van Bondi (de naam van de twee groepen was niet heel verschillend en de Trump Foundation stelt dat het om een domme vergissing gaat).Trump betaalde de boete, en betaalde volgens medewerkers ook de 25.000 dollar terug aan de Trump Foundation.Maar The Washington Post stelt dat er meer aan de hand was.De schenking gebeurde vier dagen nadat Bondi's diensten hadden laten weten dat ze zich mogelijk zouden aansluiten bij een fraudeonderzoek tegen Trump University dat in New York was geopend.Bondi besloot dat uiteindelijk niet te doen - enkele dagen nadat haar groep de 25.000 dollar van Trump in kassa had.In een reactie aan de Washington Post minimaliseert Trump wat is gebeurd. Hij zei dat hij nooit met Bondi over dat onderzoek heeft gesproken, nooit met haar over een campagnebijdrage heeft gesproken, en dat de meeste attorney generals de zaak niet zouden onderzocht hebben. Zijn bijdrage was een teken van appreciatie voor haar - in het kader van langdurige vriendschap. Een medewerker van Bondi zei eerder dat zijzelf lang voor er van een onderzoek sprake was Trump wel om een bijdrage had gevraagd. Ook Bondi ontkent dat er een verband is tussen de bijdrage en het niet onderzoeken van Trump University (als het wel zo was zou het omkoping zijn). Ze zei dat de mogelijkheid van een onderzoek bij gebrek aan bewijs was afgevoerd.Pam Bondi, die in juli de Republikeinse Conventie toesprak, staat bekend als een christelijke hardliner. Ze lag na de aanslag tegen de Pulse-homoclub in Orlando onder vuur, omdat ze zich na jaren van beledigingen aan het adres van de LGBTQ-gemeenschap ineens als de verdediger van de gemeeenschap opwierp. Dat leidde onder meer tot een pittig interview met Anderson Cooper van CNN.Trump heeft al maandenlang kritiek op zijn rivaal Hillary Clinton omdat er belangenvermenging zou spelen bij de Clinton Foundation. Clinton gaf dinsdag kritiek op de Trump Foundation.Het onderzoek naar Trump University wordt (buiten Florida) nog altijd gevoerd. Meer in het bijzonder werden getuigenissen ingewonnen die uitbuiting en misleiding van vaak oudere en armere studenten moeten aantonen. Het proces zal na de presidentsverkiezingen plaatsvinden.Trump heeft tijdens deze campagne vaak gezegd dat hij politieke donaties als zakenman gebruikte om "later" dingen gedaan te krijgen van politici.