Donald Trump en Bernie Sanders sparren over onderling debat (zonder Hillary Clinton)

Bernie Sanders en Donald Trump © Belga Image
Rudi Rotthier

Nadat presidentskandidaat Hillary Clinton een gepland debat met haar Democratische rivaal Bernie Sanders afzegde, probeert Sanders een debat met Donald Trump op poten te zetten. Trump zegt dat hij zal opdagen als er 10 tot 15 miljoen dollar naar een goed doel gaat.

Het voorstel werd beraadslaagd in de laatavondshow van Jimmy Kimmel, die woensdag de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump te gast had. Kimmel gaf Trump het verzoek mee vanwege Bernie Sanders: is Trump bereid voor de verkiezing van 7 juni in Californië te debatteren met Sanders?

Trump reageerde positief, maar liet het afhangen van wat er gedokt wordt (door de tv-zender die de rechten krijgt).

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

“Als ik met hem zou debatteren, zouden we zodanig hoge kijkcijfers krijgen en ik denk dat we het geld moeten gebruiken voor een goed doel. Als we een mooie som kunnen geven aan een goed doel zou ik het graag doen”.

Sanders tweette zijn instemming.

Donderdag kwamen er ambigue signalen van het Trumpkamp. CBS kreeg van drie medewerkers te horen dat de kans op het debat “nul” was. Maar medewerkers van Sanders daagden Trump uit, en op een persconferentie leek Trump toch weer oren te hebben naar het initiatief. Hij zei dat het in een groot stadion moet doorgaan, en dat een tv-station “10 of 15 miljoen dollar” op tafel moet leggen voor een goed doel als “vrouwengezondheid” (Trump heeft een grote achterstand bij vrouwen). Trump zei ook dat hij geen persoonlijk belang heeft bij zo’n debat, aangezien hij zijn nominatie nu binnen heeft, en Sanders die nominatie bij de Democraten niet zal winnen.

Voor Sanders is er een veel groter belang. Hij heeft de voorbije weken zijn achterstand op Hillary Clinton in Californië grotendeels weggewerkt. Het verschil in de peilingen is teruggelopen van 16 procent naar 2 (44 procent voor Sanders, 46 procent voor Hillary). Hij hoopt op een overwinning in de grootste staat van het land, die zijn positie op de partijconventie zal versterken. In dat geval zal Clinton “naar de nominatie strompelen”, zoals een commentator het formuleerde.

Clinton zegde eerder deze maand een debat af dat in Californië gepland was door Fox News, en waarvoor beide kandidaten eerder een princiepsakkoord hadden gegeven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content