Dodental aardbeving Nepal blijft oplopen, honderdduizenden mensen slapen buiten

© Reuters
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager Online Redacties

Het dodental van de krachtige aardbeving in Nepal is gestegen tot meer dan 3.200 en zal vermoedelijk nog verder blijven oplopen. Voor de tweede nacht op rij hebben honderdduizenden mensen buiten geslapen. Het team van B-Fast zal tegen de middag (lokale tijd) landen.

Het officiële dodental van de aardbeving is opgelopen tot 3.218, volgens een nieuwe slachtofferbalans die maandag werd meegedeeld door het Nepalese rampencentrum. Er werden ook al meer dan 6.500 gewonden geteld, zo meldt Rameshwor Dangal, het hoofd van het rampencentrum bij het Nepalese ministerie van Binnenlandse Zaken. In de buurlanden India en China kwamen in totaal ook nog eens een negentigtal mensen om het leven.

Wellicht zal het aantal slachtoffers nog verder oplopen, door mensen die onder het puin liggen of in afgelegen gebieden waarover nog geen nieuws is. De aardbeving had een magnitude van 7,8 en was de krachtigste en dodelijkste die Nepal de voorbije tachtig jaar getroffen heeft.

Buiten slapen

Voor de tweede nacht op rij hebben honderdduizenden mensen buiten geslapen, ze kunnen of durven niet terugkeren naar hun woning. Er doen zich nog steeds naschokken voor. In Kathmandu staan gigantische tentendorpen voor ontheemden.

Intussen begint de internationale hulpverlening toe te komen in het gebied. Het Belgisch team van B-Fast is zondagavond vertrokken en zal rond de middag lokale tijd landen in Kathmandu. Op dat moment zal ook duidelijk worden waar het team precies zal werken.

Het 43-koppige team van B-Fast telt mensen van de brandweer, de Civiele Bescherming, Volksgezondheid en het leger. Ze zijn gespecialiseerd in ‘urban search and rescue’, oftewel het zoeken naar overlevenden onder het puin. Naast tenten, voedsel en wat medisch materiaal zit het vliegtuig dus vol slijpschijven, breekijzers, hef- en ander zwaar materiaal. En vier honden, speciaal getraind voor het zoeken naar slachtoffers die nog in leven zijn.

De kans groot geacht dat er nog slachtoffers levend onder het puin gehaald kunnen worden, onder meer gezien de relatief goede weersomstandigheden.

Steun

Verschillende hulporganisaties, waaronder het Rode Kruis, Caritas International en Plan International hebben al opgeroepen tot steun. Bekijk een overzicht.

Het Belgische Consortium voor Noodhulpsituaties, dat Handicap International, Unicef België, Caritas International, Dokters van de Wereld, Oxfam Solidariteit en Plan België verenigt, beraadt zich over een gemeenschappelijke actie ten voordele van de slachtoffers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content