Het racistisch discours van politici van de extreemrechtse partij Lega Nord heeft opnieuw een dieptepunt bereikt. Als protest tegen de 'genereuze voordelen' ten opzichte van migranten, nam Gianluca Buonanno (Lega Nord) make-up mee naar het parlement en maakte hij zichzelf donkerder.

"Om geld te krijgen, moeten we onszelf misschien allemaal donker te maken", aldus Gianluca Buonanno .

Orang-Oetan

Lega Nord, de Italiaanse separatistische partij staat bekend om zijn racistische uitlatingen. Eerder vergeleek de voorzitter minister voor Integratie Cecile Kyenge (Democratische Partij) met een orang-oetan.

En ook deze keer was zij het mikpunt van spot. Volgens Lega Nord misbruikt de minister haar positie in het voordeel van zwarten. De krant van die partij is bovendien gestart met een nieuwe rubriek: 'Hier Kyenge'. Op die pagina kondigt de krant aan waar en wanneer minister Kyenge een publiek optreden heeft.

"Aanzet tot racisme", reageren de partijgenoten van Kyenge. "Op zich is het niet verkeerd om een agenda van een minister te publiceren. Maar als een racistische partij net de agenda van een zwarte minister verspreidt, dat is niet toevallig", klinkt het.

Werkloosheid

Bij heel wat Italianen leeft ongenoegen over migranten. Italië kampt immers met hoge werkloosheidcijfers en armoede. En in moeilijke tijden zijn migranten voor sommige Italianen de boosdoeners. Maar Kyenge blijft benadrukken dat Italië geen racistisch land is.

Toch ontving Italië al enkele waarschuwingen van de Europese Unie en de Verenigde Naties wat betreft het handhaven van de mensenrechten. De behandeling van vluchtelingen en asielzoekers is ondermaats, klinkt het.