Van aap-opmerkingen tot bananen: over de lijdensweg van een zwarte minister in Italië

© Reuters

De eerste Italiaanse donkerkleurige minister Cécile Kyenge is bijna dagelijks het slachtoffer van een racistische aanval.

De uit Congo afkomstige Cécile Kyenge is sinds april de eerste zwarte vrouwelijke minister van Italië. Maar dat valt allesbehalve in goede aarde bij de rechtse radicalen. De voormalige oogarts moet steeds weer rekening houden met racistische hatelijkheden.

Bananen

In het meest recente incident werd Kyenge op een bijeenkomst van haar Democratische Partij (PD) in het Noord-Italiaanse Cervia met bananen bestookt. Onbekenden wierpen twee bananen naar de minister van Integratie toen ze een toespraak wilde geven. De daders konden ontsnappen.

Kyenge liet het – net zoals bij alle vorige incidenten – niet aan haar hart komen. Ze omschreef de aanval van als een ‘klap voor de armoede’ en ‘een verkwisting van levensmiddelen’. Van de publieke opinie kreeg ze veel steun en lof voor haar gelaten reactie. De minister zal ook extra beveiligd worden.

Orang-oetan

Pas enkele weken geleden had politicus Roberto Calderoli van de Lega Nord haar met een orang-oetan vergeleken en daarmee een storm van verontwaardiging uitgelokt. Calderoli maakte het met zijn ‘verontschuldigingen’ alleen maar erger: “Ik vergelijk wel vaker mensen met dieren”, zei hij. Zo vindt hij dat premier Enrico Letta “op een reiger lijkt” en minister van Binnenlandse Zaken wel wat weg heeft van “een kikvors”.

Ook op het internet en in het openbare leven wordt Kyenge naar eigen zeggen steeds weer bespot en bedreigd.

Verkracht

Een lokale politicus schreef onlangs op Facebook dat Kyenge ‘verkracht zou moeten worden zodat ze de pijn kan begrijpen die slachtoffers van een misdaad voelen’. Sommige politici wijzen immers met de vinger naar de migranten voor de hoge misdaadcijfers.

Lega Nord-Europarlementslid Mario Borghezio noemde haar een ‘fantastische huishoudster’, maar ‘geen minister’. Hij verweet haar ook dat zij ’tradities van stammen’ aan Italië wil opleggen en zei dat Afrikanen ‘geen grote genieën’ hebben voortgebracht.

Daarnaast kreeg Kyenge al ‘Congolese aap’, ‘Zoeloe’ en ‘de zwarte anti-Italiaan’ naar haar hoofd geslingerd.

Succesverhaal

Kyenge woont sinds 1983 in Italië. Ze studeerde medicijnen in Rome, verwierf de Italiaanse nationaliteit en ging als oogarts werken in Modena. Zij is een van zeven vrouwelijke ministers, en is bovendien niet de enige genaturaliseerde Italiaanse van het kabinet. De nieuwe minister van Gelijke Kansen en Sport, Josefa Idem, is een in West-Duitsland geboren olympische kanoër.

Maar het succesverhaal van Kyenge neemt niet weg dat er bij de Italianen heel wat ongenoegen leeft over migranten. Italië kampt immers met de hoogste werkloosheidscijfers in 20 jaar en in moeilijke tijden zijn migranten voor sommige Italianen de boosdoeners. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content