Dedecker: ‘Dit is de opstand van de kleine man’

Trumpsupporters in Florida © REUTERS

Het ziet er hoe langer meer naar uit dat Donald Trump – tegen de meeste verwachtingen in – de Amerikaanse presidentsverkiezingen zal winnen. ‘Dit is de opstand van de kleine man,’ zegt Jean-Marie Dedecker (LDD) in een eerste reactie.

Jean-Marie Dedecker
Jean-Marie Dedecker© Belga

Dedecker, die eerder op Knack.be schreef over de ‘keuze tussen pest en cholera’, erkent dat hij zelf op het verkeerde ben werd gezet, onder andere door de peilingen. ‘Dit had ik zelf niet verwacht. Zelf zou ik ook niet gestemd hebben – niet op Hillary Clinton, maar ook niet op Donald Trump.’

Vlaams Belangsyndroom

Helemaal zegezeker is Trump omstreeks 6 uur Belgische tijd nog niet, maar zijn kansen stijgen met de minuut en hij presteert sowieso veel beter dan verwacht. Dedecker ziet daarin een revolutie. ‘Dit is de opstand van de kleine man. De politiek heeft het nog altijd niet begrepen, de mensen die over het hoofd van de kleine man regeren.’

Op basis van de huidige resultaten zaten veel van de jongste opiniepeilingen zaten er flagrant naast. Dedecker verwijst naar het brexitreferendum en spreekt van ‘het Vlaams Belangsyndroom’. ‘Er is een groot unserved audience die het nooit zegt’.

De LDD-voorzitter pleit er bovendien voor om geen opiniepeilingen meer te houden in de laatste drie maanden voor verkiezingen, want ‘die beïnvloeden de publieke opinie’.

President Trump?

Hoe kijkt hij naar een presidentschap van Trump. ‘Zo erg is dat niet, de soep zal niet zo heet worden gegeten als ze wordt opgediend. Bovendien zal hij omring worden door strenge, bekwame mensen en is Amerika nog altijd een Democratie. Het Congres, het Hooggerechtshof, … Trump heeft het niet alleen voor het zeggen’. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content