‘De Commissie houdt zich stoer: als de Amerikanen een handelsoorlog willen, kunnen ze die krijgen’

© BelgaImage

Het Amerikaanse Congres keurde nieuwe sancties tegen Rusland goed. Dat wekt woede bij Donald Trump en ergernis in Europa.

Het is tegenwoordig uitzonderlijk dat Republikeinen en Democraten in Washington samen aan een tekst werken, die bijna unaniem in het Congres wordt goedgekeurd. Tegen de wil van Donald Trump in namen het Huis van Afgevaardigden en de Senaat nu zo’n wet aan die nieuwe sancties oplegt aan Rusland omdat het land vorig jaar zou hebben geprobeerd om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden. De tekst bevat ook extra sancties tegen Noord-Korea en Iran, waar Trump moeilijk tegen kan zijn. Maar voorzichtigheidshalve schreven de parlementsleden toch voor dat de president zijn veto in dit geval alleen kan gebruiken als het Congres het daarmee eens is. Als het om Rusland gaat, is het vertrouwen in Donald Trump ook in zijn eigen partij niet groot.

Zeker in Berlijn groeit de vrees dat Washington Europa op een slinkse wijze wil dwingen om voor Amerikaans gas te kiezen

Maar ook aan de andere kant van de oceaan vallen de nieuwe Amerikaanse sancties tegen Rusland slecht. Om te beginnen omdat de Europese bondgenoten niet om hun mening werd gevraagd, terwijl de tekst toch vooral Russische energieprojecten wil raken en de – hoofdzakelijk toch – Europese bedrijven die daarbij betrokken zijn. Daar is vooral Duitsland boos om, maar dat land kan er op dit moment moeilijk tegen zijn om Rusland stevig aan te pakken. Er is namelijk gebleken dat Rusland tegen alle afspraken in gasturbines van Siemens voor het opwekken van elektriciteit op het geannexeerde schiereiland Krim heeft geïnstalleerd. Op het protest van Angela Merkel daarover bij Vladimir Poetin zelf kwam geen reactie.

Europese leiders vrezen ook dat de Amerikanen de sancties niet alleen willen gebruiken om Rusland te straffen. Als het om de levering van energie gaat, zijn Rusland en Amerika sinds enkele jaren concurrenten op de markt. Zeker in Berlijn groeit de vrees dat Washington Europa op een slinkse wijze wil dwingen om voor Amerikaans gas te kiezen. Dat zou helpen om het handelsoverschot tussen Amerika en, vooral, Duitsland af te bouwen. Toen Donald Trump voor zijn bezoek aan de G20 in Hamburg in Warschau langsliep, beloofde hij Polen en ook Kroatië alvast dat de VS voor gas zullen zorgen.

Om met Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker te spreken: America First wil niet zeggen dat Europa laatst moet komen. Er was al het dreigement om de invoer van Europees staal in de VS zwaarder te belasten. De Commissie houdt zich stoer: als de Amerikanen een handelsoorlog willen, kunnen ze die krijgen. Wat Angela Merkel vooral ergert, is dat na de Russen en de Chinezen nu ook de Amerikanen proberen om Europa uit elkaar te trekken. En het is natuurlijk ook een directe aanval op de Duitse invloedssfeer op het continent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content