Het was het persagentschap Reuters dat de notulen van een conference call tussen ambtenaren en toplui van de 'Eurogroup Working Group' -een werkgroep rond de eurozone-, medewerkers van de Europese Centrale Bank en de Europese Commisie kon inkijken. Volgens Reuters liepen de emoties tijdens het gesprek geregeld hoog op en werd er gesproken over een "grote chaos".

"Cyprus is te emotioneel"
Cyprus zelf nam geen deel aan het gesprek. En dat namen sommige leden aanwezig in de vergadering hen niet in dank af. Zij willen vooral dat Cyprus de mist laat optrekken. Het is niet erg duidelijk welke kant het eiland uit wil. "Het parlement van Cyprus is veel te emotioneel en wil of kan gewoon niets beslissen. Dat ze dit gesprek ook niet willen of kunnen bijwonen, maakt het allemaal niet eenvoudiger", bleek uit het verslag van de vergadering.

Een Duitse aanwezige stipte het mogelijke vertrek van Cyprus uit de eurozone aan. En indien dat gebeurt, moet er gewerkt worden aan een plan om de invloed hiervan op de andere landen van de eurozone -waarmee men vooral op Griekenland doelt- te beperken.

Vooral de vrees voor een enorme gelduitstroom, als de banken op Cyprus dinsdag opnieuw de deuren openen, zit de Europese toplui erg hoog. "We moeten overwegen om technische acties te ondernemen om deze outflow te beperken.

"Dat er meer Europees geld zal komen, is helemaal niet zeker"
Cyprus praat intussen met Rusland als mogelijke geldschieter om het land uit de crisis te halen. De Russen hebben immers een enorm kapitaal in de Cypriotische banken zitten. Het eiland hanteert een erg gunstig belastingsysteem. En dat zint Europa helemaal niet.
De financiële markten rekenen intussen op een Europese oplossing. En dat lijkt zo zeker nog niet. "De markten geloven dat we een oplossing zullen vinden en meer geld ter beschikking zullen stellen. Maar daar ben ik zo zeker nog niet van", citeert Reuters uit het verslag. (EA)

Het was het persagentschap Reuters dat de notulen van een conference call tussen ambtenaren en toplui van de 'Eurogroup Working Group' -een werkgroep rond de eurozone-, medewerkers van de Europese Centrale Bank en de Europese Commisie kon inkijken. Volgens Reuters liepen de emoties tijdens het gesprek geregeld hoog op en werd er gesproken over een "grote chaos"."Cyprus is te emotioneel" Cyprus zelf nam geen deel aan het gesprek. En dat namen sommige leden aanwezig in de vergadering hen niet in dank af. Zij willen vooral dat Cyprus de mist laat optrekken. Het is niet erg duidelijk welke kant het eiland uit wil. "Het parlement van Cyprus is veel te emotioneel en wil of kan gewoon niets beslissen. Dat ze dit gesprek ook niet willen of kunnen bijwonen, maakt het allemaal niet eenvoudiger", bleek uit het verslag van de vergadering. Een Duitse aanwezige stipte het mogelijke vertrek van Cyprus uit de eurozone aan. En indien dat gebeurt, moet er gewerkt worden aan een plan om de invloed hiervan op de andere landen van de eurozone -waarmee men vooral op Griekenland doelt- te beperken. Vooral de vrees voor een enorme gelduitstroom, als de banken op Cyprus dinsdag opnieuw de deuren openen, zit de Europese toplui erg hoog. "We moeten overwegen om technische acties te ondernemen om deze outflow te beperken. "Dat er meer Europees geld zal komen, is helemaal niet zeker" Cyprus praat intussen met Rusland als mogelijke geldschieter om het land uit de crisis te halen. De Russen hebben immers een enorm kapitaal in de Cypriotische banken zitten. Het eiland hanteert een erg gunstig belastingsysteem. En dat zint Europa helemaal niet. De financiële markten rekenen intussen op een Europese oplossing. En dat lijkt zo zeker nog niet. "De markten geloven dat we een oplossing zullen vinden en meer geld ter beschikking zullen stellen. Maar daar ben ik zo zeker nog niet van", citeert Reuters uit het verslag. (EA)