Chinese activist mishandeld na gelekte video

Chen Guangcheng, de Chinese mensenrechtenactivist die filmde hoe hij en zijn vrouw thuis werden vastgehouden, is uit wraak ernstig verwond door Chinese veiligheidsambtenaren.

De Amerikaanse mensenrechtenorganisatie ChinaAid publiceerde woensdag een stiekem opgenomen video waarop te zien was hoe de Chinese activist Chen Guangcheng en zijn vrouw dag en nacht werden vastgehouden in hun eigen huis.

Het was het eerste bericht van Chen sinds hij in september werd vrijgelaten uit de gevangenis. Daar kwam hij terecht omdat hij de regering had beschuldigd van gedwongen aborties.

“Ik stap van een kleine gevangenis in een grotere,” zei de blinde Chen in de geheime video. We zagen ook hoe mevrouw Chen van over het tuinhek een man filmde die de wacht hield.

Doorgesneden telefoonlijn

De Chinese advocaat legde vervolgens uit hoe zijn familie de voorbije vijf maanden onder strikt toezicht staat. De telefoonlijn werd doorgesneden en zowel mannen als voertuigen blokkeren de toegang tot het huis.

“Alleen mijn moeder mag naar buiten om voedsel te halen”, vertelde Chen. “Ze proberen me uit te dagen en wachten totdat ik terugvecht. Pas dan hebben ze een reden om me op te sluiten.”

Wraakactie

Volgens de groep ‘Chinese Human Rights Defenders’ zouden Chen en zijn vrouw nu als represaille ernstig verwond zijn door Chinese veiligheidsambtenaren. Geen van beiden zou overigens toelating hebben gekregen tot medische verzorging.

Vorige maand nog pleitte Hillary Clinton voor de vrijlating van Chen, alsook die van de opgesloten Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo en de aangehouden advocaat Gao Zhisheng.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content