Op 8 maart gaf Donald Trump in een van zijn golfclubs in Florida een persconferentie om zijn resultaten in de voorverkiezingen van commentaar te voorzien. Hij werd na afloop aangesproken door reporter Michelle Fields. Fields was ter plekke voor de Trumpminnende conservatieve site Breitbart News, ze had tijdens de persconferentie geen vraag kunnen stellen en wilde haar schade inhalen toen een vertrekkende Trump aan de perszone passeerde. Ze vroeg hem, volgens haar eigen verslag in Breitbart, naar "een aspect van positieve discriminatie". Trump wilde ingaan op de vraag, schreef ze, maar voor het zover was, "greep iemand me vast bij de arm en trok me naar beneden. Ik viel bijna op de grond, maar was in staat om mijn evenwicht te behouden. Ik was behoorlijk van de kaart".

Ze verspreidde later een foto van de blauwe plekken op haar arm.

Zijzelf had haar belager niet gezien of herkend, maar een naast haar staande journalist van The Washington Post wees Corey Lewandowski aan.

Drie dagen na het incident legde Fields klacht neer.

Lewandowski ontkende alles en zei dat Fields zich dingen inbeeldde.

Op basis van de klacht meldde Lewandowski zich dinsdag bij de politie. Zelfs vrijwillige melding na klacht wordt in Florida beschouwd als arrestatie. Er komt een proces in mei. Lewandowski pleit onschuldig.

Vrouwelijke kiezers

Breitbart was erg lauw in de steun voor Fields, die kort na het incident, samen met een redacteur van de site, ontslag nam.

TV-beelden tonen zeker contact tussen Lewandowski en Fields, en weerleggen wat Lewandowski eerder zei - dat er geen contact was. Het contact duurde slechts vier seconden, en is voor interpretatie vatbaar.

Trump, in een nek-aan-nekgevecht met Ted Cruz verwikkeld in de aanloop naar belangrijke voorverkiezing in de staat Wisconsin, koos dinsdag voluit de kant van zijn campagnemanager: "Ik laat mensen niet vallen".

Hij zei dat Fields hem, volgens zijn interpretatie van de beelden, had vastgegrepen, ondanks waarschuwingen van agenten van de geheime dienst om dat niet te doen.

Een Trumpwoordvoerster zei dat dit soort ruw gedrag bij persconferenties schering en inslag is.

Deze rechtszaak is een tweede affaire die in de aanloop naar de voorverkiezing in Wisconsin voor heisa zorgt. Eerder was er een dispuut tussen Trump en Cruz over hun echtgenotes.

Volgens peilingen zakt Trump steeds meer weg bij vrouwelijke kiezers, en met name bij hoogopgeleide vrouwen. Vraag is of hij daarvan, of van de rechtszaak, of van het dispuut let Cruz, dinsdag in Wisconsin de gevolgen zal dragen.

Op 8 maart gaf Donald Trump in een van zijn golfclubs in Florida een persconferentie om zijn resultaten in de voorverkiezingen van commentaar te voorzien. Hij werd na afloop aangesproken door reporter Michelle Fields. Fields was ter plekke voor de Trumpminnende conservatieve site Breitbart News, ze had tijdens de persconferentie geen vraag kunnen stellen en wilde haar schade inhalen toen een vertrekkende Trump aan de perszone passeerde. Ze vroeg hem, volgens haar eigen verslag in Breitbart, naar "een aspect van positieve discriminatie". Trump wilde ingaan op de vraag, schreef ze, maar voor het zover was, "greep iemand me vast bij de arm en trok me naar beneden. Ik viel bijna op de grond, maar was in staat om mijn evenwicht te behouden. Ik was behoorlijk van de kaart".Ze verspreidde later een foto van de blauwe plekken op haar arm. Zijzelf had haar belager niet gezien of herkend, maar een naast haar staande journalist van The Washington Post wees Corey Lewandowski aan.Drie dagen na het incident legde Fields klacht neer.Lewandowski ontkende alles en zei dat Fields zich dingen inbeeldde. Op basis van de klacht meldde Lewandowski zich dinsdag bij de politie. Zelfs vrijwillige melding na klacht wordt in Florida beschouwd als arrestatie. Er komt een proces in mei. Lewandowski pleit onschuldig. Breitbart was erg lauw in de steun voor Fields, die kort na het incident, samen met een redacteur van de site, ontslag nam.TV-beelden tonen zeker contact tussen Lewandowski en Fields, en weerleggen wat Lewandowski eerder zei - dat er geen contact was. Het contact duurde slechts vier seconden, en is voor interpretatie vatbaar.Trump, in een nek-aan-nekgevecht met Ted Cruz verwikkeld in de aanloop naar belangrijke voorverkiezing in de staat Wisconsin, koos dinsdag voluit de kant van zijn campagnemanager: "Ik laat mensen niet vallen".Hij zei dat Fields hem, volgens zijn interpretatie van de beelden, had vastgegrepen, ondanks waarschuwingen van agenten van de geheime dienst om dat niet te doen.Een Trumpwoordvoerster zei dat dit soort ruw gedrag bij persconferenties schering en inslag is.Deze rechtszaak is een tweede affaire die in de aanloop naar de voorverkiezing in Wisconsin voor heisa zorgt. Eerder was er een dispuut tussen Trump en Cruz over hun echtgenotes.Volgens peilingen zakt Trump steeds meer weg bij vrouwelijke kiezers, en met name bij hoogopgeleide vrouwen. Vraag is of hij daarvan, of van de rechtszaak, of van het dispuut let Cruz, dinsdag in Wisconsin de gevolgen zal dragen.