Modderoorlog tussen Ted Cruz en Donald Trump, met nu ook buitenechtelijk verkeer

Heidi Cruz © REUTERS
Rudi Rotthier

Tijdens een niet-aflatende woorden- en beeldenoorlog tussen de Republikeinse presidentskandidaten Donald Trump en Ted Cruz duiken nu ook beschuldigingen over buitenechtelijke relaties op.

Korte recapitulatie. Begin deze week verspreidde een anti-Trump SuperPAC advertenties met een blootfoto van mevrouw Trump. Het was een foto die in 2000 verscheen in de Britse editie van GQ. Melania Trump was in 2000 model, en de verloofde van. De foto’s werden genomen in het vliegtuig van The Donald.

De SuperPAC gebruikte die foto in de oerconservatieve staat Utah, met het bijschrift: “Ontmoet Melania Trump, uw volgende First Lady, of u zou op dinsdag Ted Cruz kunnen ondersteunen”.

Cruz won de caucus in Utah met overdonderende meerderheid, al dan niet met behulp van die fotocampagne.

Donald Trump beschuldigde Cruz ervan zelf verantwoordelijk te zijn voor het gebruik van die foto, en hij dreigde ermee dat hij in respons “uit de school” zou klappen over Heidi Cruz, de echtgenote van zijn rivaal (een topfiguur bij Goldman Sachs, die tijdelijk verlof genomen heeft om mee campagne te voeren). Waarop Cruz zei dat hij absoluut niks met het gebruik van de naaktfoto te maken had, en dat Trump zich ver moest houden van Heidi.

Kort daarna retweette Trump een foto van de twee echtgenotes, met Heidi in een absoluut weinig flatterende pose – niet het eerste voorbeeld van Trump die de draak steekt met het uiterlijk van een ander.

Waarna er nog maar eens een reactie van Cruz kwam. Hij noemde Trump “een grienende lafaard”, onder meer, en liet in niet mis te verstane woorden weten dat de zakenman met zijn fikken van zijn familie moest blijven.

Donderdag bracht The National Enquirer, een boulevardblad met nul geloofwaardigheid, maar met een massale verspreiding in supermarkten, een omslagverhaal over “de vijf minnaressen van Cruz”. De vrouwen in kwestie werden met een streepje voor de ogen onherkenbaar gemaakt, maar al gauw waren er drie ontcijferd – ex-medewerkers, van wie er een nu voor Trump werkt (ze ontkende via Twitter de affaire).

‘Bagger’

Kranten en nieuwsdiensten probeerden te achterhalen of er iets van aan was, en lieten, bij gebrek aan het minste bewijs, na over het artikel te berichten. Tot een Trump-aanhanger, op CNN, in gesprek met een Cruz-aanhanger, ineens onthulde dat die Cruz-aanhanger in het artikel als minnares werd aangewezen (zij ontkende boos in de uitzending dat er een affaire was geweest). Kort nadien voelde Cruz zich geroepen om het artikel als “bagger” van de hand te doen, en Trump “en zijn handlangers” als de aanstokers erachter aan te duiden. Hij deed dat met even weinig bewijs als Trump eerder had gehad rond de naaktfoto.

De nieuwssite The Daily Beast meldde dat medewerkers van de intussen afgehaakte presidentskandidaat Marco Rubio hadden geprobeerd bij de pro-Trumpsite Breitbart geruchten over Cruz en minnaressen te slijten, maar dat ze te weinig of helemaal geen bewijsmateriaal hadden aangebracht. Anti-Cruzmensen waren met gelijkaardige geruchten, aldus de Beast, bij vele media langsgeweest, telkens zonder succes.

Door de persbijeenkomst van Cruz rond het artikel kreeg het ineens grotere ruchtbaarheid en konden zenders en kranten die er tot dan geen aandacht aan gegeven hadden – bijna alle -er via een omweg toch over berichten.

Trump reageerde in een mededeling. Hij zei dat hij hoopte dat er niks van klopte, dat hijzelf niks met het artikel te maken had, maar dat The National Enquirer in het verleden wel correct over enkele affaires had bericht, onder meer die van oud-presidentskandidaat John Edwards.

Het geruzie tussen de twee gebeurt tijdens een adempauze in de presidentscampagne, maar dreigt de beide kandidaten te kosten. Uit peilingen blijkt dat hun ‘deficit bij vrouwen’ groeit. Hillary Clinton zou nu nationaal ongeveer 60 procent van de vrouwenstemmen halen.

Partner Content