Brexit: May probeert Merkel te overhalen om uitstel te verlenen

Angela Merkel en Theresa May in Berlijn op 9 april 2019. © getty

De Britse premier Theresa May en de Duitse bondskanselier Angela Mekel ‘zijn het eens over het belang van een ordelijke brexit’. Dat laat Downing Street weten na afloop van de korte ontmoeting tussen beide regeringsleiders in de aanloop naar de bijzondere Europese top over de brexit van woensdag.

De Britse premier May krijgt haar met de EU onderhandelde brexit-akkoord maar niet door het Britse parlement, en probeert daarom een andere uitweg te zoeken in onderhandelingen met oppositieleider Jeremy Corbyn van Labour.

Intussen heeft ze de EU opnieuw om uitstel van de brexit-datum gevraagd, dit keer tot 30 juni. De Europese leiders buigen zich daar woensdagnamiddag over tijdens een inderhaast bijeengeroepen Europese top, maar zijn niet bereid zomaar overstag te gaan.

Verschillende lidstaten hamerden er al op dat de Britten met een ‘geloofwaardig plan van aanpak’ moet komen, omdat uitstel anders weinig zin heeft.

In een poging om alvast de Duitse bondskanselier Angela Merkel te overhalen, reisde May vandaag/dinsdag af naar Berlijn.

Uitstel tot 2020

De ontmoeting tussen beide regeringsleiders duurde ongeveer anderhalf uur. Downing Street wilde na afloop weinig kwijt. ‘De eerste minister heeft de stappen die de regering onderneemt om het brexit-proces tot een succes te maken, uitgelegd, en heeft bondskanselier Merkel op de hoogte gebracht van de staat van de discussies met de oppositie’, klinkt het.

‘De leiders zijn het eens over het belang van een ordelijke terugtrekking van Groot-Brittannië uit de Europese Unie.’

Merkel zelf heeft aan haar partijgenoten laten verstaan dat een uitstel van de brexit tot ‘begin 2020’ tot de mogelijkheden behoort. ‘Een uitstel van de brexit met verschillende maanden tot begin 2020 is mogelijk’, zo zou Merkel volgens een partijgenoot verklaard hebben op een CDU-vergadering.

Frankrijk zou een uitstel van de brexit niet afwijzen, maar een mogelijk uitstel met een jaar, lijkt Parijs ’te lang’.

Donald Tusk pleit voor uitstel van maximaal een jaar

Vanavond/dinsdagavond nog belt May premier Charles Michel. Eerder sprak ze ook al de Zweedse premier Stefan Löfven.

Europees president Donald Tusk heeft de 27 EU-leiders intussen zijn traditionele uitnodigingsbrief op de vooravond van de Europese top verstuurd. Daarin roept hij hen op de Britten uitstel te verlenen tot 30 juni, of een langer, eventueel flexibel, uitstel toe te kennen. Dat zou dan niet langer dan een jaar mogen duren, en wanneer het echtscheidingsakkoord door zowel de EU als Groot-Brittannië is goedgekeurd, kunnen de Britten de Unie meteen verlaten.

Volgens Tusk heeft die flexibiliteit als voordeel dat de deadline niet meer om de haverklap wordt opgeschoven, én dat het de Britten de tijd geeft ‘hun brexit-strategie te overpeinzen’.

Om aan de bezorgdheid van de lidstaten tegemoet te komen, moet het Verenigd Koninkrijk voor Tusk wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Het onderhandelde brexit-akkoord wordt niet heropend, de onderhandelingen over de toekomstige relatie – los van de politieke verklaring bij het akkoord – starten niet voor de brexit een feit is en Groot-Brittannië moet oprecht blijven samenwerken met de Europese partners gedurende de hele periode van het uitstel.

De voorzitter van de Europese Raad roept de leiders nog op ‘zich niet te laten beïnvloeden door negatieve emoties’. ‘We moeten het Verenigd Koninkrijk met het grootste respect behandelen, want we willen vrienden en nauwe partners blijven en we moeten het nog eens geraken over onze toekomstige relaties. Geen van beide kanten mag zich vernederd voelen in dit moeilijke proces.’

De Europese staatshoofden en regeringsleiders komen omstreeks 18 uur samen voor een onderhoud met de voorzitter van het Europese parlement, Antonio Tajani.

Daarna spreekt May hen toe, waarna ze tijdens het diner over een gezamenlijk antwoord beslissen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content