Brexit: Brits Hooggerechtshof bevestigt dat expats niet mogen stemmen

© REUTERS

Het Britse Hooggerechtshof heeft een vraag van twee expats verworpen die zich verzetten tegen een regel waardoor zij niet konden gaan stemmen bij het referendum over het Brits EU-lidmaatschap.

Het Britse Hooggerechtshof heeft dinsdag een vraag van twee expats verworpen die zich verzetten tegen een regel waardoor zij niet konden gaan stemmen bij het referendum over het Brits EU-lidmaatschap. Britten die al 15 jaar niet in Groot-Brittannië wonen, kunnen namelijk hun stem niet uitbrengen bij het Brexit-referendum.

De in ons land wonende advocaat Jacquelyn MacLennan en de 94-jarige oud-strijder Harry Shindler, die in Italië woont, hadden aangevoerd dat deze regel hun recht op vrijheid van beweging, zoals bepaald door de Europese wetgeving, beperkte “op een manier die niet objectief te rechtvaardigen is”.

Maar het Hooggerechtshof volgde een eerder vonnis van twee rechters en een hof van beroep. Volgens die lagere rechtbanken had het Britse parlement de Europese wetgeving gevolgd.

De regel dat wie al meer dan 15 jaar in het buitenland woont, niet kan gaan stemmen, geldt ook voor alle andere Britse verkiezingen. De Conservatieven ijverden in hun partijprogramma om die regel af te schaffen, maar zover is het (nog) niet gekomen. Volgens de twee expats zouden tot twee miljoen expats door deze regel niet kunnen gaan stemmen.

Ook Ieren, Maltezers en Cyprioten die in Groot-Brittannië wonen, kunnen op 23 juni gaan stemmen over het Britse EU-lidmaatschap. Ruim 1,5 miljoen andere EU-burgers die in Groot-Brittannië wonen, zouden zo niet kunnen gaan stemmen. (belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content