Boris Johnson keert zich tegen premier David Cameron en gaat campagne voeren voor brexit

© Reuters

Boris Johnson, de burgemeester van Londen, gaat campagne voeren voor een brexit. Dat meldt hij vandaag na een dag van stilte.

De Britten mogen zich op 23 juni in een referendum uitspreken over de vraag of zij al dan niet lid van de Europese Unie willen blijven.

De kleurrijke burgemeester liet op een persconferentie weten weten dat hij voor een brexit is. Zijn bedenkingen rondom ‘democratie’ en ‘soevereiniteit’ zouden hem zover gebracht hebben. Al vond hij het een moeilijk besluit. “Het laatste wat ik wilde was om in te gaan tegen David Cameron of de overheid … want ik wil een betere deal voor de mensen van dit land”, klonk het. “Iedereen moet erkennen dat David Cameron veel bereikt heeft in zeer korte tijd.”

De politiek redacteur van de BBC Laura Kuenssberg bracht het nieuws als eerst op Twitter en noemde het een ‘big blow for number ten’, refererend aan Downing Street 10, het adres van partijgenoot en premier David Cameron.

Johnson liet eerder al weten dat hij vandaag kleur zou bekennen. Dat de prominent voor een brexit is, komt als klap voor premier David Cameron. Hij liet dit weekend optekenen dat hij niet van Brussel houdt, maar wel campagne zal voeren voor een Europa mét Groot-Brittannië. De Britse premier zal zelf oproepen om in de EU te blijven, nadat hij vrijdag een naar eigen zeggen “historisch akkoord” had bereikt over een “speciale status” van zijn land binnen de Unie.

Eerder vandaag sprak Cameron juist de hoop uit dat Johnson niet tegen Europa campagne zou voeren. Boris Johnson is de laatste leidende figuur binnen de conservatieve partij, de Tories, van Cameron die nog geen standpunt had ingenomen. “Tegen Boris zou ik willen zeggen dat we veiliger, sterker en beter af zijn binnen de EU. Het vooruitzicht om de krachten te bundelen met Nigel Farage and George Galloway is een verkeerde stap voor ons land”, klonk het toen tegen de BBC. Binnen de regering-Cameron zijn er zes ministers die het “Leave”-kamp kiezen, onder wie minister van Justitie Michael Gove, een goede vriend van Cameron.

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content