Bernie Sanders wint in West Virginia, Donald Trump wint ook in Nebraska

Bernie Sanders in Stockton, Californië © REUTERS
Rudi Rotthier

Terwijl de kandidaten allang elders zijn, wint Bernie Sanders in koolmijnstaat West Virginia de Democratische voorverkiezing. Donald Trump wint bij de Republikeinen zowel in West Virginia als in Nebraska, zonder tegenstand.

Na de groeiende spanningen van de afgelopen weken werden de voorverkiezingen in West-Virginia, en bij de Republikeinen ook in Nebraska, weinig passionerende gebeurtenissen.

Volgens The Guardian heeft sinds donderdag geen enkele kandidaat nog campagne gevoerd in West Virginia. Bernie Sanders spendeerde de verkiezingsdag in Californië, waar begin juni wordt gekozen en waar veel meer delegates op het spel staan.

De peilingen vooraf voorspelden, net zoals de exitpolls, winst voor Sanders. Toch duurde het ruim een uur eer de nieuwsmedia de senator uit Vermont tot winnaar uitriepen.

Hillary Clinton verbrodde het in de staat, die ze in 2008 had gewonnen de latere president Barack Obama, door te verklaren dat met haar als president vele mijnwerkers en koolmijnen buiten bedrijf zouden gesteld worden ten voordele van groene energie.

Sanders haalt, met ongeveer driekwart van de stemmen geteld, 51 procent van de stemmen tegen goed 36 procent voor Hillary. Lokale protestkandidaten halen een deel van de resterende 13 procent. 29 delegates worden in de staat proportioneel verdeeld en tot dusver heeft Sanders er 16, tegen 11 voor Clinton. Het is niet helemaal uitgesloten dat een protestkandidaat een delegate wint.

Volgens exitpolls deed Sanders het beter bij jongere kiezers, bij mensen met lagere inkomens, en bij de niet-Democraten, die in West Virginia ook mogen deelnemen aan de voorverkiezing. Hillary Clinton had een lichte voorsprong bij kiezers die zich Democraat noemen.

’39 procent van Sanders naar Trump’

Opmerkelijk: volgens één exitpoll wil maar liefst 39 procent van de Sanderskiezers uit West Virginia in november op Donald Trump stemmen – wat slecht nieuws is voor Clinton. De staat kent een economische neergang en schuift volgens de peilingen op richting Republikeinen, met name richting Trump, die zich als een vriend van de mijnwerkers omschrijft.

Sanders lag bij bij het begin van de avond bijna 300 verdiende delegates achter bij Hillary Clinton en nog meer als de superdelegates meetellen. Hij moet plusminus 65 procent van de stemmen behalen in de resterende voorverkiezingen om haar qua verdiende delegates bij te benen, en moet dan superdelegates ompraten om Clinton van een absolute meerderheid af te houden. Dat is wat Sanders zelf noemt “een smal pad naar de nominatie”.

De campagne van Sanders, die ongeveer een uur voor de nieuwsmedia de overwinning uitriep, gaf aan dat Sanders volgens recente peilingen betere kansen heeft dan Hillary Clinton in een tweestrijd met Donald Trump. Even later maande Sanders Clinton aan om snel een datum af te spreken voor een tv-debat, dat er volgens hem moet komen in de aanloop naar de voorverkiezing in Californië.

Verdeeldheid

Bij de Republikeinen is er maar één kandidaat over en die werd onmiddellijk uitgeroepen tot winnaar in de twee staten waar werd gekozen: Donald Trump. Hij behaalde ongeveer 76 procent van de stemmen in West Virginia, tegen 9 procent voor Ted Cruz en 7 procent voor John Kasich, die weliswaar niet langer verkiesbaar zijn, maar die nog wel op de stembrieven stonden. In Nebraska won Trump voorlopig 62 procent van de stemmen, tegen 19 voor Cruz en 11 voor Kasich.

Er stonden in totaal 70 Republikeinse delegates op het spel, en wellicht nadert Trump na vannacht tot op ongeveer 100 delegates van een absolute meerderheid.

De voorverkiezingen bij de Republikeinen zijn alle suspens kwijt nu Trump de enige resterende kandidaat is, al dromen sommigen van een derde kandidatuur, waarbij een ‘onafhankelijke’ Republikein zich tegen Trump en Clinton in het strijdperk zou gooien.

Ook is er nog altijd tastbaar onenigheid binnen de partij.

De hoogste verkozen Republikein, Paul Ryan, speaker van het Huis van Afgevaardigden, kondigde vorige week aan dat hij “nog niet over de streep” is om Trump te ondersteunen. Ryan, die in principe de partijconventie in Cleveland voorzit waar Trump genomineerd zal worden, heeft ook aangeboden dat voorzitterschap op te geven. Donderdag zullen Ryan en Trump mekaar ontmoeten om over hun meningsverschillen te praten.

Ook Ted Cruz, de laatste grote rivaal van Trump in de voorverkiezingen, onthoudt op dit moment zijn steun aan de vastgoedmagnaat, en sluit niet uit dat hij nog als alternatief uit de partijconventie te voorschijn komt.

Partner Content