Dat maakt ze maandag bekend, voor de start van de Internationale Donorconferentie voor Afghanistan van de Verenigde Naties in Genève.

'Na de machtsovername van de taliban is het ontzettend belangrijk die organisaties te steunen die écht het verschil kunnen maken tussen leven en dood voor vele Afghanen', zegt Kitir. 'Dan gaat het over eten, maar ook over essentiële zorg. Ik wil de Afghaanse bevolking, in de eerste plaats meisjes en vrouwen, laten voelen dat ze niet alleen staan. Zij verdienen onze solidariteit.'

Voedselzekerheid

In heel Afghanistan zijn nu zowat 18 miljoen mensen afhankelijk van humanitaire hulp om te overleven, zegt Kitir.

De twee miljoen euro die ons land bijdraagt, gaat integraal naar het humanitair landenfonds van de Verenigde Naties, waar humanitaire organisaties zoals het Wereldvoedselprogramma van de VN een beroep op doen.

Dankzij de VN komt die hulp ook concreet en meteen de Afghanen ten goede.

Meryame Kitir

De bedoeling is om met de Belgische bijdrage de mobiele gezondheidszorg te versterken en te zorgen voor voedselzekerheid. 'Dankzij de VN komt die hulp ook concreet en meteen de Afghanen ten goede. Als je weet dat vandaag de helft van de kinderen onder de 5 jaar op de rand van ondervoeding leeft, dan is het ook onze verantwoordelijkheid om onze ogen niet te sluiten en ons steentje bij te dragen', aldus Kitir.

Volgens haar is het hulpprogramma van de VN zwaar ondergefinancierd. 'Op dit moment dreigt dat hulpprogramma slechts tegemoet te komen aan 37 procent van de noden in Afghanistan. Daarom ook het belang van deze donorconferentie vandaag. We mogen de Afghaanse bevolking niet loslaten.'

Commerciële vlucht

Op de internationale luchthaven van Kaboel is maandag een vliegtuig van de Pakistaanse maatschappij PIA geland, zo hebben journalisten van het Franse persbureau AFP vastgesteld. Het is de eerste keer dat een internationale commerciële vlucht Kaboel aandoet na de machtsovername door de taliban op 15 augustus.

Het is ook een van de eerste tekenen van economische normalisering in Afghanistan en van zijn belangrijkste internationale luchthaven.

Het in Islamabad opgestegen toestel landde om 10.30 uur plaatselijke tijd (08.00 uur Belgische tijd) met slechts enkele inzittenden. Volgens een meegereisde journalist zouden er ongeveer tien passagiers zijn geweest en wellicht meer bemanningsleden.

PIA is van plan geregelder naar Kaboel te vliegen. Vorige week hebben twee chartervluchten van Qatar Airways buitenlanders en Afghanen opgehaald die niet tijdens de militaire evacuatie meekonden. Op 3 september heeft de Afghaanse luchtvaartmaatschappij Ariana Airlines haar binnenlandse vluchten hernomen.

Dat maakt ze maandag bekend, voor de start van de Internationale Donorconferentie voor Afghanistan van de Verenigde Naties in Genève.'Na de machtsovername van de taliban is het ontzettend belangrijk die organisaties te steunen die écht het verschil kunnen maken tussen leven en dood voor vele Afghanen', zegt Kitir. 'Dan gaat het over eten, maar ook over essentiële zorg. Ik wil de Afghaanse bevolking, in de eerste plaats meisjes en vrouwen, laten voelen dat ze niet alleen staan. Zij verdienen onze solidariteit.' In heel Afghanistan zijn nu zowat 18 miljoen mensen afhankelijk van humanitaire hulp om te overleven, zegt Kitir. De twee miljoen euro die ons land bijdraagt, gaat integraal naar het humanitair landenfonds van de Verenigde Naties, waar humanitaire organisaties zoals het Wereldvoedselprogramma van de VN een beroep op doen. De bedoeling is om met de Belgische bijdrage de mobiele gezondheidszorg te versterken en te zorgen voor voedselzekerheid. 'Dankzij de VN komt die hulp ook concreet en meteen de Afghanen ten goede. Als je weet dat vandaag de helft van de kinderen onder de 5 jaar op de rand van ondervoeding leeft, dan is het ook onze verantwoordelijkheid om onze ogen niet te sluiten en ons steentje bij te dragen', aldus Kitir. Volgens haar is het hulpprogramma van de VN zwaar ondergefinancierd. 'Op dit moment dreigt dat hulpprogramma slechts tegemoet te komen aan 37 procent van de noden in Afghanistan. Daarom ook het belang van deze donorconferentie vandaag. We mogen de Afghaanse bevolking niet loslaten.'Op de internationale luchthaven van Kaboel is maandag een vliegtuig van de Pakistaanse maatschappij PIA geland, zo hebben journalisten van het Franse persbureau AFP vastgesteld. Het is de eerste keer dat een internationale commerciële vlucht Kaboel aandoet na de machtsovername door de taliban op 15 augustus.Het is ook een van de eerste tekenen van economische normalisering in Afghanistan en van zijn belangrijkste internationale luchthaven. Het in Islamabad opgestegen toestel landde om 10.30 uur plaatselijke tijd (08.00 uur Belgische tijd) met slechts enkele inzittenden. Volgens een meegereisde journalist zouden er ongeveer tien passagiers zijn geweest en wellicht meer bemanningsleden. PIA is van plan geregelder naar Kaboel te vliegen. Vorige week hebben twee chartervluchten van Qatar Airways buitenlanders en Afghanen opgehaald die niet tijdens de militaire evacuatie meekonden. Op 3 september heeft de Afghaanse luchtvaartmaatschappij Ariana Airlines haar binnenlandse vluchten hernomen.