Op de dag dat Jean-Claude Juncker zich in het Europees Parlement verzekerd heeft van zijn benoeming als voorzitter van de Europese Commissie, is er nog geen duidelijkheid over wie de volgende Belgische commissaris wordt. In regeringskringen heerst grote discretie, maar verschillende bronnen ontkennen dat er formele gesprekken worden gevoerd.

Als het van Juncker afhangt, keurt de Europese ministerraad Algemene Zaken volgende week, 23 juli de lijst van nieuwe EU-commissarissen goed. Dat gebeurt op voordracht van Juncker en van de individuele lidstaten. Welke bevoegdheid elke commissaris krijgt is een discussie die achter de schermen wordt gevoerd, maar het is strikt genomen Juncker die de knopen doorhakt.

Regering in lopende zaken

Verschillende Europese leiders zullen morgen op de Europese top hun kandidaat-commissaris voorstellen aan Juncker en aan hun collega's. Zo ook de Britse premier David Cameron, die de relatief onbekende Lord Jonathan Hill nomineerde.

Premier Elio Di Rupo zal geen naam kunnen noemen. Omdat er geen vaart zit in de federale formatie is het de regering in lopende zaken die zal moeten beslissen. Di Rupo schreef de voorzitters van de zes regeringspartijen (CD&V, Open VLD, SP.A, CDH, MR, PS) aan om te weten wie ze willen nomineren, maar "er is nog geen consensus", luidt het.

"Voor de Europese top staat er geen vergadering meer gepland", zegt een bron, een andere houdt het erop dat er "geen gesprekken" worden gevoerd in de schoot van de regering. "Maar een stroomversnelling kan altijd." Het is ook nog niet duidelijk of de regering één of twee Belgen aan Juncker zal voorstellen, zodat de Luxemburger zelf de beslissing kan nemen.

Verrassing

Mocht het erop uitdraaien dat zowel Marianne Thyssen (CD&V) als Karel De Gucht (Open VLD), de twee meest genoemde kanshebbers, aan Juncker wordt voorgelegd, zal de Commissievoorzitter meteen voor Thyssen kiezen, ondanks de ervaring van De Gucht als commissaris voor Handel, zo zeggen meerdere insiders. Niet alleen behoort Thyssen tot Junckers EVP-familie, voor zijn Commissie is hij bovendien op zoek naar vrouwen.

Verder doen ook de namen van Didier Reynders (MR) en Joëlle Milquet (CDH) de ronde, al is een verrassing nooit uitgesloten. Dat Juncker al op 23 juni zijn Commissie rond wil hebben, verhoogt de druk op de regering-Di Rupo. Als het talmt, loopt België het risico dat het een interessante portefeuille misloopt. In ieder geval, zo zei Juncker in Straatsburg, "is over geen enkele portefeuille al een beslissing gevallen". (Belga/AVE)

Op de dag dat Jean-Claude Juncker zich in het Europees Parlement verzekerd heeft van zijn benoeming als voorzitter van de Europese Commissie, is er nog geen duidelijkheid over wie de volgende Belgische commissaris wordt. In regeringskringen heerst grote discretie, maar verschillende bronnen ontkennen dat er formele gesprekken worden gevoerd.Als het van Juncker afhangt, keurt de Europese ministerraad Algemene Zaken volgende week, 23 juli de lijst van nieuwe EU-commissarissen goed. Dat gebeurt op voordracht van Juncker en van de individuele lidstaten. Welke bevoegdheid elke commissaris krijgt is een discussie die achter de schermen wordt gevoerd, maar het is strikt genomen Juncker die de knopen doorhakt. Verschillende Europese leiders zullen morgen op de Europese top hun kandidaat-commissaris voorstellen aan Juncker en aan hun collega's. Zo ook de Britse premier David Cameron, die de relatief onbekende Lord Jonathan Hill nomineerde. Premier Elio Di Rupo zal geen naam kunnen noemen. Omdat er geen vaart zit in de federale formatie is het de regering in lopende zaken die zal moeten beslissen. Di Rupo schreef de voorzitters van de zes regeringspartijen (CD&V, Open VLD, SP.A, CDH, MR, PS) aan om te weten wie ze willen nomineren, maar "er is nog geen consensus", luidt het. "Voor de Europese top staat er geen vergadering meer gepland", zegt een bron, een andere houdt het erop dat er "geen gesprekken" worden gevoerd in de schoot van de regering. "Maar een stroomversnelling kan altijd." Het is ook nog niet duidelijk of de regering één of twee Belgen aan Juncker zal voorstellen, zodat de Luxemburger zelf de beslissing kan nemen. Mocht het erop uitdraaien dat zowel Marianne Thyssen (CD&V) als Karel De Gucht (Open VLD), de twee meest genoemde kanshebbers, aan Juncker wordt voorgelegd, zal de Commissievoorzitter meteen voor Thyssen kiezen, ondanks de ervaring van De Gucht als commissaris voor Handel, zo zeggen meerdere insiders. Niet alleen behoort Thyssen tot Junckers EVP-familie, voor zijn Commissie is hij bovendien op zoek naar vrouwen. Verder doen ook de namen van Didier Reynders (MR) en Joëlle Milquet (CDH) de ronde, al is een verrassing nooit uitgesloten. Dat Juncker al op 23 juni zijn Commissie rond wil hebben, verhoogt de druk op de regering-Di Rupo. Als het talmt, loopt België het risico dat het een interessante portefeuille misloopt. In ieder geval, zo zei Juncker in Straatsburg, "is over geen enkele portefeuille al een beslissing gevallen". (Belga/AVE)