5 uitdagingen voor Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker

Jean-Claude Juncker © Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Het Europese parlement stemt vandaag over de kandidatuur van Jean-Claude Juncker als Commissievoorzitter. Juncker geldt als een ‘compromisman’, een eigenschap die hij goed zal kunnen gebruiken om te bemiddelen tussen eurosceptische politici enerzijds en voorstanders van verdere Europese integratie anderzijds

De 376 Europarlementsleden moeten op 15 juli hun steun uitspreken over Jean-Claude Juncker als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. De voormalige Luxemburgse premier is al zo goed als zeker van 209 stemmen, namelijk de stemmen van zijn eigen EVP-fractie. De andere stemmen zullen komen van de liberalen (ALDE) en de socialisten (S&D).

De kans dat Juncker het niet haalt is erg klein. Het Europees parlement heeft namelijk zelf gekozen voor het zogenoemde ‘Spitzenkandidaten’-systeem. Daarbij schoof elke grote familie een kandidaat voor het commissievoorzitterschap naar voor.

Net zoals de verkiezingen van Juncker niet van een leien dakje liep, denk maar aan het protest van Cameron en Orban en de geruchten over zijn drankprobleem, worden de uitdagingen eens Juncker officieel Commissievoorzitter is er niet kleiner op.

1. Groot-Brittannië

Zelfs nog voor de Britse premier David Cameron zich negatief uitliet over de kandidatuur van Jean-Claude Juncker was de relatie tussen de Unie en Groot-Brittannië al erg bekoeld. Cameron heeft zijn kiezers beloofd voor het einde van 2017 een referendum te houden over de rol van Groot-Brittannië binnen de EU. “Het Verenigd Koninkrijk heeft nooit dichter bij de uitgang van de EU gestaan als vandaag”, waarschuwt de Franse website MonFinacier.

De Britse wens voor om meer zelfstandigheid botst met de idealen van een verdere Europese integratie, een belangrijke tegenstelling die Juncker zal moeten trachten te verzachten.

2.Eurosceptisme

Bij de verkiezingen van 25 mei scoorden eurosceptische partijen erg hoog. Een vierde van de zetels in het Europese parlement zal bezet worden door eurosceptici politici, waardoor Juncker op heel wat weerstand kan rekenen, aldus The Wall Street Journal. Tijdens zijn verkiezingscampagne beloofde Juncker alvast om als Commissievoorzitter vooral te focussen op thema’s die een gemeenschappelijke aanpak eisen, de kleinere thema’s zullen overgelaten worden aan de nationale besturen.

5 uitdagingen voor Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker
© AFP

Volgens politiek journalist van de Luxemburger Wort Marc Schlammes, is Juncker erg populair in Luxemburg omwille van zijn familiare aanpak. “Hij weet mensen op hun gemak te stellen”, zegt hij. Juncker zou steeds op zoek gaan naar compromissen, een eigenschap die hij goed zal kunnen gebruiken om te bemiddelen tussen de uiteenlopende visies over Europa.

3. Werkloosheid

Eerder voorspelde de Commissie dat de Europese economie dit jaar nog zal groeien met 1.6 procent. Dit cijfer ligt ver onder datgene wat nodig is om de torenhoge Europese werkloosheidscijfers terug te dringen. Iedereen kijkt verwachtingsvol naar de Commissie en naar Juncker met welke maatregelen hij zal komen om vooral de jeugd aan een job te helpen.

4. Migratie

Op 1 juli nam Italië het EU-voorzitterschap over van Griekenland. Premier Matteo Renzi maakte van deze gelegenheid gebruik om de thematiek van de bootvluchtelingen hoger op de agenda te plaatsen. Veel bootvluchtelingen uit Afrika en het Midden-Oosten bereiken Europa via Italië. Vooral het eiland Lampedusa kreeg het de afgelopen jaren zwaar te verduren. Italië eist daarom dat de ganse Europese Unie haar verantwoordelijkheid opneemt, want het land kan de toestroom alleen niet de baas. Eind juni deed de Italiaanse kustwacht, alweer, een lugubere ontdekking. Aan boord van een vluchtelingenboot in het Kanaal van Sicilië vond ze dertig lijken, om het leven gekomen door verstikking.

Aanstaande Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker liet al verstaan een commissaris te benoemen die de specifieke portefeuille Migratie krijgt toegewezen. Immigratie viel tot nu toe onder de bevoegdheid van Binnenlandse Zaken.

Guy Verhofstadt spreekt de menigte op het Onafhankelijkheidsplein toe.
Guy Verhofstadt spreekt de menigte op het Onafhankelijkheidsplein toe.© BELGA

5. Europa versus de rest van de wereld

De crisis in Oekraïne heeft de moeilijke spagaat waarin Europa zich bevindt, aangetoond. De eerste protesten, aanvankelijk gestart als reactie tegen de weigering van de ondertekening van het associatieverdrag met de EU, werden gesteund door Europa. Zo sprak de liberaal Guy Verhofstadt de Oekraïense betogers op Maidan toe. Maar het geweld escaleerde en mondde uit in een conflict tussen Oekraïne en Rusland, waarbij steeds meer slachtoffers vielen. Europa kon dan ook weinig ondernemen tegen de annexatie van de Krim door Rusland.

Een andere belangrijke buitenlandse kwestie op het bord van Juncker is het vrijehandelsakkoord met de Verenigde Staten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content