Barack Obama: Nog steeds geen beslissing over aanval op Syrië

VS-president Barack Obama weegt zijn opties in Syrië. © Reuters
Trui Engels Journalist Knack.be

De Amerikaanse president Barack Obama heeft nog geen ‘definitieve beslissing’ genomen over een militaire interventie in Syrië. “De wereld kan het vergassen van kinderen niet dulden”, zegt hij.

Obama overweegt naar eigen zeggen een ‘gelimiteerde en begrensde actie’ om het regime van de Syrische president Bashar al-Assad te straffen voor het hebben gebruikt van scheikundige wapens. Het leger en hijzelf bekijken een ‘grote waaier van opties’. Hij blijft ook overleggen met de bondgenoten en het Congres.

Volgens Obama bedreigt de aanval met scheikundige wapens in Syrië de nationale veiligheid van Amerika, en bondgenoten zoals Israël en Jordanië. Hij voegde eraan toe dat de wereld het vergassen van vrouwen en kinderen niet kan dulden.

Obama deed zijn uitspraken nadat de VS een rapport van de inlichtingendiensten hadden vrijgegeven waarin staat dat bij een aanval met chemische wapens door het Syrische regime op 21 augustus 1.429 doden zijn gevallen.

Rusland blokkeert

De president veroordeelde de onmacht van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Daar heeft Rusland als trouwe bondgenoot van Syrië alle initiatieven geblokkeerd.

Obama riep de wereld op om, na de verwerping in het Britse parlement van een interventie in Syrië, niet ‘verlamd’ te zijn.

Volgens de Arabische nieuwszender al-Jazeera heeft de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan gezegd dat hij met een beperkte actie geen genoegen neemt. “De operatie mag niet 1-2 dagen zijn en dan terugtrekking. Ze moet het regime brengen tot het punt om te vertrekken”. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content