Bangkok opnieuw bedreigd door overstromingen

© Reuters

Bij de al maanden durende overstromingen zijn intussen 506 mensen om het leven gekomen. Drie miljoen mensen zijn rechtstreeks getroffen door de wateroverlast.

Maandag bereikte het hoogwater het Bang Sue-kanaal in het noorden van de miljoenenstad. Ooggetuigen zegden dat de wijken Chatuchak en Lat Phrao – vijf kilometer van de binnenstad – zijn overstroomd. De autoriteiten spannen zich al weken in om het centrum droog te houden, waarbij ze het wassende water uit het noorden van het land langs kanalen naar zee leiden. In de binnenstad zijn de meeste bezienswaardigheden, luxehotels en kantoren gevestigd.

De Thaise regering heeft een zes meter lange barricade uit zandzakken ten noorden van Bangkok laten optrekken. Maar twijfel bestaat over die maatregelen, want het Bang Sue-kanaal loopt ten zuiden van de beschermingsmuur. Minister van Transport Sukhumpol Suwanarat verzekerde dat de grote barricade de veiligheid van het centrum waarborgt. Over het hoogwater in het kanaal sprak hij echter niet.

Afvalberg

Naast de problemen met het hoge water staat Bangkok ook nog voor een enorme afvalberg. De media schatten die op vier miljoen ton, die de afgelopen dagen wegens het hoge waterpeil niet kon afgevoerd worden. De inwoners worden volgens de krant The Nation maandag aangeraden hun afval tot het water terug afvloeit op droge plaatsen te bewaren.

Indien het water aftrekt, mogen garages een grote drukte verwachten. Naar schatting een half miljoen auto’s, die onder water staan, hebben nieuwe batterijen en olie nodig.

Bierschaarste

Ook de brouwerssector in Thailand is door de wateroverlast zwaar getroffen. Omdat fabrieken overstroomd zijn, kunnen enkele brouwerijen niet meer produceren. Zo is er een tekort aan biersoorten zoals het beroemde Singha-bier in Bangkok en in toeristische trekpleisters zoals Phuket. Maar ook buitenlandse merken als Heineken of Tiger kunnen hun leveringen niet meer nakomen. Door het tekort zijn de prijzen van het bier gestegen. Maar er wordt daarom niet minder alcohol gedronken in Phuket. Groothandelaren stellen een verandering in het consumptiegedrag vast: in plaats van bier wordt wijn gedronken.

De maandenlange overstromingen in het land hebben voor miljarden euro schade aangericht. Vooral de centrale provincies Ayutthaya, Pathum Thani en Nonthaburi zijn getroffen. In Ayutthaya zijn grote industriecentra gevestigd. Intussen zijn 506 mensen om het leven gekomen. Drie miljoen mensen zijn rechtstreeks getroffen door de wateroverlast. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content