In de Aya Sophia in Istanboel is vrijdagavond voor de eerste keer in 85 jaar een passage uit de Koran voorgelezen. Dat hebben Turkse media zaterdag bericht.

Bij de opening van de tentoonstelling "De liefde voor de profeet", waar ook vertegenwoordigers van de regering aanwezig waren, las de imam van de Kocatepemoskee in Ankara de bewuste passage voor. De Aya Sophia was eerst een kerk, vervolgens een moskee, en is momenteel een museum. Al sinds huidig president Recep Tayyip Erdogan, van de islamitische AK-Partij, in 2002 premier werd, vrezen voorstanders van een seculier Turkije ervoor dat het gebouw weer een moskee wordt.

Kathedraal, moskee, museum... en weer moskee?

De Aya Sophia was oorspronkelijk gebouwd als kathedraal van Constantinopel, in de 6e eeuw, maar werd na de val van Constantinopel in 1453 een moskee. In 1935, toen het land geleid werd door Kemal Atatürk, werd het een museum. Sindsdien twisten christenen en moslims met de regelmaat van de klok over het gebruik ervan.

In de tentoonstelling zijn kalligrafische werken te zien ter ere van de profeet Mohammed. Onder andere Mehmet Görmez, voorzitter van de Commissie voor Godsdienstzaken, woonde de opening van de tentoonstelling bij.

In november 2013 had Turks vicepremier Bulent Arinc al laten blijken dat de Aya Sophia een ander statuut zou kunnen krijgen. Onder andere Griekenland had destijds uitgehaald naar Turkije en de verklaringen die "beledigend zijn voor miljoenen christenen". (Belga/SD)

Bij de opening van de tentoonstelling "De liefde voor de profeet", waar ook vertegenwoordigers van de regering aanwezig waren, las de imam van de Kocatepemoskee in Ankara de bewuste passage voor. De Aya Sophia was eerst een kerk, vervolgens een moskee, en is momenteel een museum. Al sinds huidig president Recep Tayyip Erdogan, van de islamitische AK-Partij, in 2002 premier werd, vrezen voorstanders van een seculier Turkije ervoor dat het gebouw weer een moskee wordt. De Aya Sophia was oorspronkelijk gebouwd als kathedraal van Constantinopel, in de 6e eeuw, maar werd na de val van Constantinopel in 1453 een moskee. In 1935, toen het land geleid werd door Kemal Atatürk, werd het een museum. Sindsdien twisten christenen en moslims met de regelmaat van de klok over het gebruik ervan. In de tentoonstelling zijn kalligrafische werken te zien ter ere van de profeet Mohammed. Onder andere Mehmet Görmez, voorzitter van de Commissie voor Godsdienstzaken, woonde de opening van de tentoonstelling bij. In november 2013 had Turks vicepremier Bulent Arinc al laten blijken dat de Aya Sophia een ander statuut zou kunnen krijgen. Onder andere Griekenland had destijds uitgehaald naar Turkije en de verklaringen die "beledigend zijn voor miljoenen christenen". (Belga/SD)